Συμμαχίες

Γιώργος Μαντέλας
Τα Νέα 24/2/2018

Σε δείπνο ξένης πρεσβείας στο Παρίσι πριν λίγο καιρό, ήρθε η κουβέντα στο μέλλον της Ευρώπης. Γύρω από το τραπέζι ήταν συγκεντρωμένοι διανοούμενοι και πολιτικοί. Σχεδόν ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές, οι περισσότεροι είχαν ανησυχίες για τους μεγάλους ελιγμούς των Βρυξελλών. Ειδικά τώρα με τον διορισμό του Martin Selmayr ως γενικού γραμματέα της ΕΕ.

Ο μέχρι στιγμής επικεφαλής του γραφείου του Jean-Claude Juncker αναλαμβάνει το πιο υψηλό πόστο στη διοίκηση του οργανισμού και θα παίξει κρίσιμο και χρήσιμο ρόλο όποιος και να είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΕ, ειδικά όταν την ίδια ώρα ένας Γερμανός θα αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΕΚΤ. Για να κρατηθούν οι ισορροπίες, ενδεχομένως να αναλάβει Γάλλος την προεδρία του οργανισμού, αλλά ό,τι κι αν γίνει ένα πράγμα επισημοποιείται: το σχέδιο της Ευρώπης των ταχυτήτων.

Απόδειξη; Κάποια στιγμή ήρθε η κουβέντα στην Ελλάδα και αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι ένας από τους πιο διάσημους γάλλους συγγραφείς που ήταν παρών έκλεισε αμέσως το θέμα, λέγοντας ότι έπρεπε η χώρα να είχε επιλέξει να βγει από το ευρώ! Δεν τον ενδιέφερε πόσο έχουν υποφέρει οι Έλληνες τα τελευταία οκτώ χρόνια, με τι θυσίες προσπαθούν να πληρώσουν τους ατελείωτους φόρους τους ή με τι πόνο βλέπουν τα παιδιά τους να φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, αλλά ούτε και τα νούμερα της οικονομίας που είναι καλύτερα. Το ακόμα πιο ανησυχητικό; Σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν μαζί του και η κουβέντα άλλαξε.

Την ίδια ώρα πίσω στην Ελλάδα η κυβέρνησή της αποφάσιζε να ανοίξει όλα τα μέτωπα με τις γειτονικές χώρες με τη φιλοδοξία να τα …κλείσει, χωρίς ωστόσο να έχει διασφαλίσει τα βασικά. Όπως για παράδειγμα, να έχει πρεσβευτές στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να κρατάει τους συμμάχους της «ζεστούς».

Η Ελλάδα δεν έχει πρεσβευτή στη Γαλλία από το περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή από την επίσκεψη του γάλλου προέδρου Μακρόν στη χώρα μας. Ο λόγος; Αγνωστος. Μπορεί να μη βρέθηκε γαλλόφωνος διπλωμάτης που να ενδιαφέρεται για το Παρίσι ή να υπάρχει κάποια εμπλοκή από γαλλικής πλευράς. Το πρόβλημα όμως δεν το έχουν οι Γάλλοι, αλλά εμείς οι Ελληνες.

Η χώρα μας σε αυτή τη φάση πρέπει να περνά καθαρά μηνύματα στο εξωτερικό για να υποστηρίζει τα συμφέροντά της και να δημιουργεί νέους συμμάχους κάνοντας το απαραίτητο λόμπινγκ. Και όχι απλά να  παραπονιέται για τυχόν αρνητικά δημοσιεύματα. Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται δουλειά, στρατηγική και όραμα. Ιδιαίτερα σήμερα που το κλίμα αρχίζει να βαραίνει έξω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *