Βασίλης Ι. Μπενόπουλος*
Καθημερινή, 20-05-2016
Η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση μιας θύελλας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Ευρώπη όπως λειτουργεί σήμερα μπορεί να αντεπεξέλθει και να διασφαλίσει την ισχυρή θέση μας στον κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Είναι ίσως πλέον η κατάλληλη ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα: να ολοκληρώσουμε το όραμα των ιδρυτών της Ευρώπης και να δημιουργήσουμε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.
Οφείλουμε πολλά στην Ε.Ε. Όμως σήμερα βλέπουμε μια Ευρώπη να δοκιμάζεται από μια δύσκολη δημοσιονομική και πολιτική κρίση, μια Ευρωπαϊκή Ένωση που αδυνατεί να βρει τη θέση της στο νέο παγκόσμιο τοπίο που διαμορφώνεται. Η σημερινή ενδιάμεση λύση με χαλαρούς και αναποτελεσματικούς θεσμούς δεν είναι βιώσιμη και οδηγεί σε αδιέξοδα. Την ίδια στιγμή, το σενάριο διάλυσης της Ε.Ε. είναι εφιαλτικό, αφού η αλληλεξάρτηση των κρατών σε τόσους τομείς καθιστά την αποσύνδεση χαοτική. Η πραγματική, επομένως, λύση στα προβλήματα της Ευρώπης είναι περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη. Είναι να κάνουμε το επόμενο βήμα της ενοποίησης, όπως τόσες φορές στο παρελθόν.
Ένωση στους μεγάλους γενικούς τομείς, όπως η οικονομία, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, για να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη αυτονομία στην περιφέρεια. Μια ανοιχτή ευρωπαϊκή αγορά θα ανοίξει τον δρόμο προς τη ραγδαία επιχειρηματική ανάπτυξη, γρηγορότερα ακόμα και από την ανάπτυξη άλλων μεγάλων κρατών. Με λιγότερη γραφειοκρατία, χωρίς σύνορα στις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και τους άλλους μεγάλους κλάδους της οικονομίας, με καλύτερη χρήση των ομοσπονδιακών κονδυλίων και πίστη στην ατομική ιδιωτική πρωτοβουλία, η Ευρώπη θα γίνει σύντομα η ισχυρότερη οικονομικά ομοσπονδία στον κόσμο.
Με ενιαία εξωτερική πολιτική, δυνατό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ισχυρό πρόεδρο εκλεγμένο από τους Ευρωπαίους πολίτες με βάση την ιδεολογία (και όχι την εθνικότητα), η Ευρώπη σύντομα θα μπορέσει επιτέλους να παίξει κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Με κύρος, δύναμη και αποφασιστικότητα θα καταφέρει να διαμορφώσει τις συνθήκες και να ηγηθεί του υπόλοιπου κόσμου. Τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν αυτόνομα να λαμβάνουν αποφάσεις για τα θέματα που τους αφορούν, δεδομένου ότι κάθε «πολιτεία» αποτελεί αυτόνομη οντότητα με δικό της Σύνταγμα και δική της κυβέρνηση, νομοθεσία, δικαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες. Η διαφορά είναι ότι παράλληλα θα ακολουθούμε μια ενιαία διαχείριση επί των σπουδαιότερων ζητημάτων που αφορούν την ένωση ως σύνολο.
Σίγουρα θα υπάρξουν αναταράξεις και δισταγμοί σε αυτή την πορεία. Στην Αμερική χρειάστηκε να περάσουν από έναν εμφύλιο πόλεμο περίπου 100 χρόνια μετά την ίδρυση της ομοσπονδίας, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους. Αν όμως εμείς μάθουμε από την ιστορία και κατανοήσουμε τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται μέσα από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, τότε θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε δομές που θα αντέξουν σίγουρα περισσότερο από όσο μπορεί να διαρκέσει το παρόν σχήμα.
Μόνο αν ολοκληρώσουμε το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης θα έρθει η πραγματική ανάπτυξη και ευημερία που όλοι θέλουμε, και μόνο τότε θα μπορέσουμε να ζήσουμε πραγματικά περήφανα και πραγματικά ελεύθερα.
*μαθητής Γ΄ Λυκείου στο PIERCE – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος