Στον αστερισμό της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης
Η Οικολογική Κίνηση Πολιτών Σαρωνικού-Λαυρεωτικής ήταν η δημιουργική αντίδραση ενεργών κατοίκων της περιοχής, που πιστεύουν στο εγχείρημα της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης.
Την πρωτοβουλία της ίδρυσής της είχαν ο Γιώργος Πανταγιάς, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Ρουμελιώτης και ο Γιώργος Χατζημανώλης.
Υπήρξε μια αυτόνομη κίνηση πολιτών, μακριά από πολιτικές εξαρτήσεις και κομματική ποδηγέτηση. Η συμμετοχή μας σε αυτή δεν υπαγορεύτηκε από κάποια προσωπική, πολιτική, κομματική ιδιοτέλεια ή σκοπιμότητα. Βεβαίως δεν αποποιηθήκαμε τις πολιτικές μας ταυτότητες και τις ιδεολογικές καταβολές, όμως αυτές σε καμία περίπτωση δεν καθόρισαν τις προτεραιότητες και τη στάση μας στην Οικολογική Κίνηση.
Η Οικολογική Κίνηση Πολιτών Σαρωνικού-Λαυρεωτικής συνιστούσε τη δημιουργική μας αντίδραση στα μικρά και τα ευτελή, στα πρόσκαιρα και τα εφήμερα που καθημερινά υποβαθμίζουν τη ζωή μας, διαβρώνουν τον κοινωνικό ιστό, καταστρέφουν το περιβάλλον και το οικοσύστημα. Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες και η δράση μας συνδέονταν ευθέως με τη θέση μας ότι οι δήμοι του Σαρωνικού και της Λαυρεωτικής μπορούν και πρέπει να ταυτιστούν με το εγχείρημα της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα προβλήματα της χώρας είναι γνωστά. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι οξεία. Η ανάπτυξη των περιοχών μας δεν μπορεί να στηριχθεί άλλο σε μια μονοσήμαντη σχέση οικονομικής εξάρτησης της αυτοδιοίκησης από την Πολιτεία. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα μακριά από τις κρατικίστικες αντιλήψεις.
Η Οικολογική Κίνηση Πολιτών Σαρωνικού-Λαυρεωτικής ήταν παρούσα με θέσεις και προτάσεις, με πρωτοβουλίες, ενέργειες και παρεμβάσεις με κύριο στόχο και επιδίωξη να βρούμε κι άλλους συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους.
Περιβαλλοντικό Πάρκο
στις Αλυκές Αναβύσσου
Tσαντιρομαχαλάς στην παραλία της Παλαιάς Φώκαιας
Επίδοξοι καταπατητές λυμαίνονται δημόσια έκταση δέκα στρεμμάτων
Τα περιβόητα τροχόσπιτα που έχουν μετατρέψει σε τσαντίρι μια μεγάλη έκταση δημόσιας περιουσίας, στο 53ο χλμ. της παραλιακής οδού Αθηνών – Σουνίου, μετά την Παλαιά Φώκαια, αποτελούν πρόσκληση. Είναι αδιανόητο επίδοξοι καταπατητές να οικειοποιούνται, με το έτσι θέλω και με την ανοχή παλιότερα της κοινότητας και σήμερα του δήμου Σαρωνικού, έναν χώρο, ο οποίος δεν τους ανήκει.
Στην Ελλάδα της ανομίας, της παρανομίας, της αυθαιρεσίας, ορισμένοι επιτήδειοι έχουν κάνει κατάληψη εδώ και είκοσι επτά χρόνια σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές που βρίσκεται στον κόλπο Αναβύσσου. Μάλιστα, έχουν φτάσει στο σημείο να ιδρύσουν τον περιβόητο σύλλογο «Η Ζωή της Υπαίθρου», προκειμένου να δείξουν ότι οι ενέργειές τους δεν είναι ατομικές, αλλά συλλογικές.
Εστία μόλυνσης και ρύπανσης
Το εξοργιστικό είναι ότι έχουν περιφράξει το χώρο που έχουν καταπατήσει, εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα. Προκλητικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι αχρείοι ιδιοκτήτες περίπου εκατό τριάντα τροχόσπιτων ρίχνουν τα λύματα τους στα θάλασσα. Στη διάρκεια των θερινών μηνών οι φιλοξενούμενοι στον χώρο αυτό τετραπλασιάζονται, με αποτέλεσμα ο όγκος των σκουπιδιών, οι βρωμιές και οι ακαθαρσίες να μετατρέπουν την περιοχή σε έναν μεγάλο σκουπιδότοπο.
Τέλος στο καθεστώς ανοχής
Το απαράδεκτο, παράνομο και αυθαίρετο καθεστώς που έχουν επιβάλλει πρέπει να τελειώνει το συντομότερο δυνατό. Είναι καιρός οι επιτήδειοι καταπατητές να πάρουν τα τροχόσπιτά τους και να φύγουν. Η ανοχή, η κάλυψη, ακόμα και η υποστήριξη που απολαμβάνουν εδώ και πολλά χρόνια από τις δημοτικές αρχές δεν μπορεί παρά να σταματήσει.
Ο δήμαρχος Σαρωνικού κος Πέτρος Φιλίππου οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες, βάζοντας τέλος σε αυτή την αθλιότητα. Το ίδιο οφείλει να κάνει και η δημοτική κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας. Γνωρίζουμε τις σχέσεις εξάρτησης που έχουν διαμορφώσει η καταπατητές με τους τοπικούς άρχοντες, κυρίως και ψηφοθηρικούς λόγους.
Όμως οι σχέσεις αυτές δεν μπορούν να αγνοούν το γεγονός ότι έχει καταπατηθεί δημόσια περιουσία, το γεγονός ότι λυμαίνονται κάτι που δεν τους ανήκει, αλλά και το γεγονός ότι ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον, μετατρέποντας μια έκταση δέκα περίπου στρεμμάτων σε τσαντιρομαχαλά.
Οι ευθύνες του δημάρχου
Δεν μπορεί ο κος Φιλίππου να κάνει σημαία του την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες του Σαρωνικού και την ίδια στιγμή να κλείνει τα μάτια σε πράξεις που αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον, που καταπατούν κάθε έννοια του κράτους δικαίου, που υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, που καταστρέφουν την εικόνα της περιοχής, εμφανίζοντάς την ως ένα απέραντο σκουπιδότοπο.
Η ανοχή σε τέτοιες ενέργειες συνιστά παράβαση καθήκοντος.
Ζει και βασιλεύει η παράκτια αλιεία στον Σαρωνικό
Για παράβαση καθήκοντος εγκαλούνται οι λιμενικές αρχές
Οι παρανομίες και οι αυθαιρεσίες δεν περιορίζονται μόνο στο χερσαίο κομμάτι της χώρας, αλλά εκδηλώνονται και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μολονότι οι πάντες γνωρίζουν ότι η παράκτια αλιεία είναι παράνομη πράξη, εντούτοις τα κρούσματα είναι πολλαπλά και έντονα. Τέτοια κρούσματα, από επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες ψαράδες, παρατηρούνται καιρό τώρα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.
Στις ακτές της Αναβύσσου, της Παλαιάς Φώκαιας, των Λεγρενών η παράκτια αλίευση έχει γίνει καθημερινή πράξη. Σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από την ακτή ρίχνουν τα δίχτυα τους, έχοντας διασφαλίσει την κάλυψη των λιμενικών αρχών της περιοχής. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες από την πλευρά των πολιτών δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός.
Μάλιστα, σε πρόσφατη καταγγελία που έγινε στο λιμεναρχείο Παλαιάς Φώκαιας από πολίτη της περιοχής, ο λιμενάρχης δήλωσε ότι είναι δικαίωμα όλων να αλιεύουν ακόμα και σε απόσταση 50 μέτρων. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τον κύριο αυτόν για τους κανόνες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η παράκτια αλίευση σε παραλίες λουόμενων. Είτε ο ίδιος έχει γράψει στα παλιά του υποδήματα το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Επειδή τα κρούσματα αυθαιρεσίας είναι πολλά και συνεχή, θα επανέλθουμε συντόμως στο ζήτημα αυτό.