Γιάννης Καρτάλης
Το Βήμα, 21/10/2018
Πριν καλά-καλά καθίσει στο νέο του γραφείο στο υπουργείο Εξωτερικών ο έλληνας Πρωθυπουργός, ήλθε αντιμέτωπος με τη γνωστή εδώ και δεκαετίες τουρκική προκλητικότητα. Μια προκλητικότητα που στο «όνομα της Μακεδονίας» είχε αγνοήσει όλο αυτόν τον καιρό, μη αντιλαμβανόμενος προφανώς από πού προέρχεται η πραγματική απειλή για τη χώρα μας. Οι Τούρκοι όμως αντελήφθησαν εγκαίρως την ελληνική ολιγωρία στο θέμα αυτό και αποφάσισαν να επαναλάβουν το σενάριο που είχαν εφαρμόσει για το Αιγαίο τη διετία 1973-74, όταν κατέρρεε η χούντα με τον απίθανο εκείνο πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο. Ηταν τότε που οριοθέτησαν μονομερώς την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και άρχισαν να βγάζουν στην περιοχή αυτή τα περιώνυμα ερευνητικά τους σκάφη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια ραγδαία και επικίνδυνη επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αποκορύφωση την εισβολή στην Κύπρο και τον κίνδυνο πολέμου με την Ελλάδα σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις.
Η μόνη αλλαγή που τώρα υπάρχει είναι ότι αντί να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος είναι ο Αλέξης Τσίπρας και τα σχέδια αντί να αφορούν το Αιγαίο αφορούν την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πέριξ της Κύπρου και του ηρωικού Καστελλόριζου. Μια περιοχή που γειτνιάζει με τη γνωστή εστία έντασης της Μέσης Ανατολής και όπου υποτίθεται ότι έχουν ανακαλυφθεί μεγάλες ποσότητες ενεργειακών αποθεμάτων. Και αντί η ανακάλυψη αυτή να αποτελέσει ένα πρόσθετο σοβαρό κίνητρο για λύση του Κυπριακού, ώστε να επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες από τον ενεργειακό αυτόν πλούτο, έγινε αντικείμενο μια επικινδύνης διαμάχης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας από τη μια πλευρά και Τουρκίας από την άλλη. Αντί να καθίσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι για να δουν πώς μπορούν να μοιράσουν τις θαλάσσιες ζώνες της περιοχής με βάση το Διεθνές Δίκαιο, κατηγορεί ο ένας τον άλλον για καταπάτηση των δικαιωμάτων του.
Ετσι η Τουρκία, θεωρώντας ότι λόγω του μεγάλου μήκους των ακτών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει να παίξει πρωταρχικό ρόλο και αντιδρώντας στις γνωστές τριπλές συμμαχίες Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ και στον καθορισμό της κυπριακής ΑΟΖ, αποφάσισε να προχωρήσει στην προκλητική έκδοση των περιώνυμων ΝAVTEX δεσμεύοντας μεγάλες θαλάσσιες περιοχές έως το Καστελλόριζο, στέλνοντας το σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros Hayreddin Pasa» και παραβιάζοντας έτσι την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επαπειλείται δηλαδή τώρα μια νέα επικίνδυνη ανάφλεξη στην περιοχή αυτή, που ούτως ή άλλως εντάσσεται σε μια ζώνη μεγάλης αστάθειας. Και να δούμε πώς θα αντιδράσει η καταρρέουσα εκ των έσω ελληνική κυβέρνηση, η οποία έως τώρα είχε αγνοήσει την ύπαρξη της τουρκικής απειλής εν ονόματι του μακεδονικού αλυτρωτισμού, με αποτέλεσμα οι γνωστές γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο να έχουν ανακηρυχθεί μονομερώς από την Αγκυρα ως τουρκικό έδαφος χωρίς καμία αντίδραση.