Δημήτρης Κούρκουλας
Τα Νέα, 31/10/2017
Παρά τη μακρόχρονη διπλωματική εμπειρία μου ξαφνιάστηκα πραγματικά με το οξύ ύφος της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με σχόλια του ισπανού πρεσβευτή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο ισπανός διπλωμάτης προσβάλλει το Σύνταγμά μας, δημιουργεί πολιτειακό ζήτημα, απαξιώνει την ελληνική Δικαιοσύνη. Η ισπανική επέλαση κατά των θεσμών της χώρας μας είναι τόσο διαβολική, που το υπουργείο Εξωτερικών υποπτεύεται «συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση». Η κυβερνητική πλευρά αναμένει ότι ο πρεσβευτής «θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση».
Διάβασα προσεκτικά τις δηλώσεις του ισπανού διπλωμάτη σε κυριακάτικη εφημερίδα. Δεν βρήκα ούτε μια λέξη προσβλητική για το ελληνικό Σύνταγμα, καμιά παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας, καμιά απαξιωτική αναφορά στην ελληνική Δικαιοσύνη. Πρόκειται συνεπώς για απόπειρα δημιουργίας κατηγορουμένου με παραποίηση της αλήθειας: κλασική συνταγή που έλαμψε επί σταλινισμού.
Δεν γνωρίζω αν ο εκπρόσωπος της Ισπανίας θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του κ. Κοτζιά ζητώντας συγγνώμη. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι ακόμα και σήμερα, δύο εβδομάδες μετά την εισβολή φασιστοειδών, κατά την ορθή ορολογία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής της φίλης χώρας, δεν έχει υπάρξει ούτε μία δημόσια ανακοίνωση καταδίκης και συγγνώμης από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών ή άλλου κυβερνητικού οργάνου. Αυτό που επίσης αντελήφθην διαβάζοντας τη συνέντευξη του ισπανού πρεσβευτή είναι ότι τα διάφορα κυβερνητικά παπαγαλάκια που διέδιδαν ότι η ισπανική πρεσβεία έχει παραιτηθεί της δίωξης όσων εισέβαλαν στα γραφεία της έλεγαν ασύστολα ψέματα.
Το υπουργείο Εξωτερικών είναι αυτό που πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να απολογηθεί για τους απαράδεκτους χειρισμούς του στο ζήτημα της εισβολής του Ρουβίκωνα στο κτίριο της πρεσβείας. Οι χειρισμοί του υπουργείου και η απουσία σαφούς καταδίκης και συγγνώμης από ελληνικής πλευράς ρίχνει σκιές στην ικανότητα της χώρας να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές ως οφείλει από τη Συνθήκη της Βιέννης και όπως κάνει κάθε πολιτισμένο κράτος. Οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στη διατύπωση μιας ξεκάθαρης θέσης για το ζήτημα της Καταλωνίας αποτελεί επίσης βαρύ παράπτωμα. Η σταθερότητα και η ειρήνη στη δική μας γειτονιά θα επηρεασθούν από τις εξελίξεις στην Ισπανία. Κάθε λοιπόν ολιγωρία της ελληνικής διπλωματίας είναι επικίνδυνη. Εκτός αν ο πολιτικός στόχος είναι η «βενεζουελοποίηση» της εξωτερικής μας πολιτικής και η υιοθέτηση της γραμμής Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Μαδρίτη! Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο επιδιώκει η κυβέρνηση. Μάλλον πρόκειται για μια προσπάθεια αντιπερισπασμού ώστε οι λανθασμένοι διπλωματικοί χειρισμοί να καλυφθούν με διπλωματικούς τραμπουκισμούς. Το αποτέλεσμα θα είναι επιζήμιο για την εξωτερική μας πολιτική, καθώς θα οδηγηθούμε σε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση στη διεθνή και ευρωπαϊκή σκηνή.