«Το Μέσο είναι το Μήνυμα» υποστήριζε ο Καναδός Μάρσαλ Μακ Λούαν. Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί η πρωτοβουλία του τότε πρωταθλητή της Ελλάδας Ολυμπιακού να δώσει, το 1949, φιλικό αγώνα με τους ηττημένους του Εμφυλίου, έγκλειστους στη Μακρόνησο.
Με τις πληγές ακόμη ανοιχτές, η ομάδα του Πειραιά, των Ρωσίδη, Κοτρίδη, Μουράτη, τόλμησε κάτι πρωτοφανές, εκπέμποντας το μήνυμα της συμφιλίωσης και της καταλλαγής των παθών.
Το μεγαλείο των ερυθρόλευκων δεν ήταν μονάχα ότι έπαιξαν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με εκείνους που η επίσημη πολιτεία θεωρούσε μιάσματα. Αλλά και η γενναιοδωρία τους. Θέλοντας να τους εμψυχώσουν τους «δώσανε» το παιχνίδι, χάνοντας με 2-1 από τους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού Γιώργος Δαρίβας.
Το μοναδικό και υπέροχο αυτό γεγονός, που είναι φορτισμένο με ιστορικές μνήμες και συναισθήματα, αφηγείται ο Γιώργος Πανταγιάς, συμμετέχοντας με το διήγημά του στο βιβλίο «Μόνο για άνδρες».
O Θανάσης Nιάρχος συγκέντρωσε αρκετές ιστορίες από άνδρες που αγαπούν το ποδόσφαιρο. Αληθινές, φανταστικές ή αναμνήσεις. Μεταξύ των συγγραφέων είναι ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Αλέκος Φασιανός, ο Αριστείδης Καμάρας, ο Γιάννης Βαρβέρης, ο Νικος Παπανδρέου, ο Γιώργος Μαρκοπουλος, ο Μανώλης Μαυρομάτης, ο Τηλέμαχος χυτήρης, ο Γιώργος Πανταγιάς κ.ά.