Θανάσης Τσεκούρας
Πρώτο Θέμα, 06/07/2020
Πριν από λίγο καιρό γράφαμε ότι αρκετοί εξ αυτών που χειροκροτούν τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ μάλλον το κάνουν από κεκτημένη ταχύτητα. Το λιντσάρισμα που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τις υποψίες μας
Είναι άγνωστο τι ερέθισε τους «φουστανελάδες» από τις θέσεις του για την ΑΟΖ και το Καστελόριζο. Ετσι απλώς για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι τα ίδια ακριβώς υποστηρίζει για πολλά χρόνια. Μάλιστα επειδή ο άνθρωπος είναι επιστήμονας και από τους πιο διακεκριμένους στον κόσμο στο Διεθνές Δίκαιο προτίμησε αντί να ουρλιάζει στα τηλεοπτικά παράθυρα να γράψει μια μελέτη για το θέμα («Η αποκλειστική οικονομική ζώνη και το Διεθνές Δίκαιο», εκδ. Παπαζήσης, 2013).
Σε συντομία, ο Ροζάκης υποστηρίζει ότι α) τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, και β) το μέγεθος και η θέση του νησιού κρίνουν την απόδοση πλήρους ή μερικής επήρειας σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Για το θέμα του Καστελόριζου, που αιφνιδίως έβγαλε τους υπερπατριώτες από τις «φουστανέλες» τους, η θέση του είναι απολύτως σαφής – να το επαναλάβουμε, τουλάχιστον από το μακρινό 2013. Από τη μια απορρίπτει τις τουρκικές αξιώσεις και εντάσσει το Καστελόριζο στο ίδιο «εδαφικό τόξο» που περιλαμβάνει τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη. Από την άλλη προειδοποιεί ότι το Καστελόριζο δεν αποκτά αυτόματα «το δικαίωμα απεριορίστων θαλασσίων ζωνών». Ακριβώς επειδή είναι απομακρυσμένο, απομονωμένο και πολύ κοντά στο ηπειρωτικό έδαφος της Τουρκίας. Ποια μύγα λοιπόν τους τσίμπησε όλους αυτούς, τη «λέσχη των φουστανελοφόρων», που τον κατηγόρησαν περίπου για εσχάτη προδοσία και ζήτησαν τον εξοστρακισμό του;
Ο Δένδιας, που έσπευσε να ανακοινώσει ότι περίπου τον έχει «απολύσει» από το υπουργείο Εξωτερικών, διάβασε τη συμφωνία που υπέγραψε πριν από λίγο καιρό με την Ιταλία; Αν ναι, θα έχει προσέξει ότι μικρά και απομονωμένα ελληνικά νησιά (όπως οι Διαπόντιοι Νήσοι και οι Στροφάδες) δεν αποκτούν δικαίωμα πλήρους επιρροής στην ΑΟΖ. Και δικαίως, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση η ελληνική ΑΟΖ μπορεί να έβρεχε τις ακτές της Βενετίας. Πράγμα δύσκολο να δεχτούν οι Ιταλοί. Από τη μια λοιπόν υπέγραψε μια συμφωνία ΑΟΖ με βάση τις «θέσεις Ροζάκη» και από την άλλη σπεύδει να τον «απολύσει». Εξοχα.
Η περίπτωση Κουμουτσάκου είναι διαφορετική. Απόφοιτος της «Ακαδημίας Μολυβιάτη», φαντάζομαι ότι μπερδεύεται με ό,τι ξεφεύγει από το καταξιωμένο «δόγμα της αδράνειας» στην εξωτερική πολιτική. Αρα ό,τι και να υποστηρίζει μικρή σημασία έχει. Αν για το βαθύ κόμμα της Ν.Δ. η λύσσα για τον Ροζάκη είναι ευεξήγητη και περίπου αναμενόμενη, αυτός που έκανε την έκπληξη είναι ο Ανδρ. Λοβέρδος. Οχι τόσο για την ουσία, αλλά κυρίως για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ο Ανδρ. Λοβέρδος τον χαρακτηρίζει «δήθεν γεωγράφο», κάτι δηλαδή σαν λαθρεπιβάτη στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα. Ο Λοβέρδος τον Ροζάκη.
Δεν ξέρω τι ακριβώς θέλει το ΚΙΝ.ΑΛ. Αν επιθυμεί να εκπροσωπήσει αυθεντικά τον χώρο του ελληνικού εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας, να γίνει το ορθόδοξο «κόμμα της φουστανέλας», τότε κανένα πρόβλημα. Κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα να διαλέξει τον δικό του τρόπο αυτοκτονίας.
Αν όμως δεν συμβαίνει κάτι τόσο συγκλονιστικό, τότε κάτι άλλο πιο περίεργο και σαφώς πιο επικίνδυνο συμβαίνει στο μυαλό του Ανδρέα. Ελπίζουμε τα πράγματα να μην είναι τόσο σοβαρά όσο δείχνουν…