Γιάννης Κοτόφωλος
Τα Νέα, 02/05/2020
Η πρόκληση τώρα είναι πολύ μεγάλη. Μετά τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του την κρίση της πανδημίας, κατά την πρώτη φάση των προηγούμενων δύο μηνών, ξεκινά από τούτον το μήνα το πιο κρίσιμο και καθοριστικό για την προοπτική του τόπου εθνικό στοίχημα. Η επανεκκίνηση, η αναθέρμανση και η ανασυγκρότηση αυτή τη φορά της ελληνικής οικονομίας. Η πρόκληση είναι όντως μεγάλη, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί και μία ξεχωριστή για την Ελλάδα ευκαιρία προσέλκυσης επενδύσεων και αναδιάρθρωσης του παλαιού φθαρμένου οικονομικού μοντέλου. Διότι, είναι η ώρα που η διεθνής αγορά έχει πλημμυρίσει ρευστότητα που αναζητεί νέους επενδυτικούς στόχους και η ελληνική κυβέρνηση έχει παράλληλα κερδίσει αμέτρητους πόντους αξιοπιστίας στη διεθνή κοινότητα. Δεν είναι απλά μία δεύτερη φάση, της επούλωσης και της επαναλειτουργίας της οικονομίας η φάση αυτή. Είναι κάτι (και πρέπει να είναι κάτι) πολύ περισσότερο!
Είναι η αλλαγή και η ανοικοδόμηση μίας σύγχρονης οικονομίας. Αυτή είναι η επιτακτική ανάγκη πλέον, το εθνικό μας στοίχημα. Η προετοιμασία ενός νέου κύκλου βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα, με βάσεις τα ευρωπαϊκά στάνταρ ανταγωνισμού και τη διεθνή ζήτηση υπηρεσιών και προϊόντων. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής, η οποία απαιτεί πάνω από όλα ηγέτες και όχι μόνον έναν στην κορυφή της κυβέρνησης, πολλούς ηγέτες. Σε όλη την κλίμακα και το εύρος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Η περίπτωση Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ χαρακτηριστική, όπως επίσης όμως είναι και η περίπτωση Σωτήρη Τσιόδρα. Η μεγάλη αλλαγή στην οικονομία, στα στερεότυπα και τις συμπεριφορές, προϋποθέτει ηγέτες εμπνευσμένους για το καλύτερο, σοβαρούς και άφθαρτους, σε όλους τους τομείς. Αυτό καταδεικνύει και η εξέλιξη αυτής της πρώτης φάσης της κρίσης της πανδημίας. Η οικονομία και η ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη απο νέα αξιοκρατικά πρότυπα. Απο προσωπικότητες φρέσκιες, ισχυρές, με κατάρτιση και ήθος. Ο τόπος δεν χρειάζεται παθητικές ηγεσίες που ακολουθούν την ουρά των γεγονότων. Το πληρώσαμε πολύ ακριβά.
Η Ελλάδα, για να αναβαθμιστεί ουσιαστικά και διαχρονικά, που είναι αυτό το μεγάλο στοίχημα, χρειάζεται ηγέτες, ενεργητικούς ηγέτες, πολλούς, όχι μόνον έναν, σχεδόν παντού, με αντίληψη παραγωγική και απόδοση έργου. Όχι μόνο στην κυβέρνηση. Χρειάζεται κατά το δυνατόν ένα καινούργιο κάδρο. Στη δημόσια διοικητική μηχανή, στον πολιτικό χάρτη, σε θεσμούς σημαντικούς και κρίσιμους, στην αυτοδιοίκηση και παράλληλα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι μία πολύ βασική παράμετρος στο πλάνο της αναδιάρθρωσης της οικονομίας, οι ηγεσίες και η δυναμική του ιδιωτικού τομέα. Το πνεύμα και η ικανότητα ειδικότερα στις αλλαγές και τις καινοτομίες, η ανταπόκριση και η συμμετοχή στις διεθνείς επιχειρηματικές και οικονομικές προκλήσεις. Τεράστιας σημασίας υπόθεση, σε ένα εντελώς παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Το θέμα της ηγεσίας, από το σχολείο μέχρι τη μικρή ή τη μεγαλύτερη μονάδα διακυβέρνησης του εθνικού ιστού, αποτελεί το κρισιμότερο εργαλείο ανανέωσης των οικονομιών και της κοινωνίας. Η χώρα μας μπορεί πράγματι, τώρα, με προσπάθεια μεγάλη και με συνέπεια, να ανοίξει το βηματισμό της προς μία νέα εποχή. Και κάθε νέα εποχή, κάθε κρίση προηγουμένως και αλλαγή, αναδεικνύει και εκφράζεται πάντα από τους ηγέτες της.