Περιοδικό Λιμάνι
τ. Δεκεμβρίου 2001
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ως χώρα, ως κοινωνία και ως πολίτες, για να μπορέσουμε να πορευθούμε στο σύγχρονο κόσμο.
Είναι λοιπόν ζωτική ανάγκη για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος να προσδιορίσουμε με θετικό τρόπο την ταυτότητα και την φυσιογνωμία του. Ένας τέτοιος προσδιορισμός δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την αναζήτηση του νέου μύθου της χώρας.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ κρίσιμο στοιχείο είναι ότι η προετοιμασία και η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων συμπίπτει με μια περίοδο αναζήτησης της ελληνικής κοινωνίας η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει το σύγχρονο Όραμα της, ώστε να δημιουργήσει μια ηθική κινητήρια δύναμη, ικανή να υποστηρίξει τα εγχειρήματα του εκσυγχρονισμού – εξευρωπαϊσμού της χώρας, δραστικής βελτίωσης των όρων της καθημερινής της δραστηριότητας.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η προετοιμασία τους μπορούν να ενσωματώσουν δημιουργικά αυτήν την ανάγκη και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε η επόμενη τριετία να ταυτιστεί με τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού Οράματος και ενός αντίστοιχου συστήματος αξιών. Γιατί το 2004 είναι το νέο διακύβευμα για τη χώρα.
Αντίθετα, εάν δεν δώσουμε στο 2004, ένα σαφές στίγμα και μια διακριτή ταυτότητα, τότε αφενός περιορίζουμε το εγχείρημα στην αμιγώς αθλητική του διάσταση, αφετέρου, ταυτίζουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με διάφορα ξεπερασμένα φολκλορικά στοιχεία όπως είναι οι «αρχαίοι ημών πρόγονοι» ή το «το αρχαίο ελληνικό πνεύμα».
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα μεγάλο γεγονός που έχει στον πυρήνα του τον αθλητισμό αλλά ταυτόχρονα ασκεί επιρροή σε όλη την οικονομική – επιχειρηματική και κοινωνική δραστηριότητα. Μέσα από αυτό θα χρειαστεί να αναδειχθεί η καθοριστική συμβολή του 2004 στα εξής:
· Βελτίωση της καθημερινής ζωής του έλληνα πολίτη και ιδιαίτερα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου (δρόμοι, νοσοκομεία κλπ).
· Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (υποδομές, θέσεις εργασίας, τουρισμός κλπ).
· Βελτίωση της γενικής εικόνας της χώρας στη διεθνή Κοινή Γνώμη η οποία θα έχει μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες(π.χ. τουρισμός).
· Περιβαλλοντολογική αναβάθμιση περιοχών όπου γίνονται ολυμπιακά έργα.
· Έργα της εκτός Αττικής Ελλάδας (Το 20% των 2 τρισεκατομμυρίων που είναι ο προϋπολογισμός της προετοιμασίας αφορά έργα σε νομούς εκτός αττικής).
· Κοινωνική ευαισθησία – με τους παραολυμπιακούς αγώνες.
Το 1896 η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας είχε ως στόχο να ανορθώσει το «καταπεσόν» φρόνημα του ελληνικού λαού. Εκατόν οκτώ χρόνια μετά οι Αγώνες επιστρέφουν στον τόπο που τους γέννησε με έναν κλειστό κύκλο που αντιμετώπιζε τους θεατές ως παθητικούς αποδέκτες ενός θεάματος.
Η Ολυμπιακή ιδέα έχει οικοδομηθεί πάνω στην έννοια της συμμετοχής των πολλών, όχι μόνον των αθλητών, αλλά και όλων όσοι συμβάλλουν για την επιτυχή διοργάνωση των Αγώνων. Και αυτή η συμβολή διαπνέεται από το πνεύμα του εθελοντισμού, της προσφοράς έργου δηλαδή που είναι απαλλαγμένη από την ελάχιστη ιδιοτέλεια και υστερόβουλη πρόθεση για ανταπόδοση.
Σε μια εποχή υλιστικών κινήτρων και παροχών, αξίζει να προτάξουμε τις αξίες της εθελοντικής προσφοράς και της κοινωνικής συμμετοχής. Ο εθελοντισμός είναι ο μοναδικός δρόμος που θα μας οδηγήσει στους πιο ουμανιστικούς, εν τέλει στους πιο ολοκληρωμένους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ.
Ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο η συμμετοχή και η κοινωνική προσφορά. Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αποτελεί:
· Αντίβαρο απέναντι στην ιδιοτέλεια και την ιδιωφέλεια.
· Αντίδοτο στην ιδιώτευση και ωχαδερφισμό και τη βαρβαρότητα της σύγχρονης εποχής.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι υπόθεση του καθενός μας και πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο εθελοντισμός δεν εξαντλείται στην εξυπηρέτηση των τρεχουσών αναγκών μιας αθλητικής διοργάνωσης. Το πραγματικό κίνημα εθελοντισμού θα συνεγείρει τους πολίτες και κυρίως τους νέους ανθρώπους προσφέροντάς τους ιδανικά που βρίσκονταν πάντα στην συνείδηση του Έλληνα. Η έννοια της προσφοράς που προαπαιτεί πίστη, ψυχική δύναμη και προσήλωση σε έναν σκοπό.
Όλοι εμείς που στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή είμαστε παράλληλα και εθελοντές για τον κοινό σκοπό. Στην ανάδειξη δηλαδή της χώρας μας, μέσα από την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στο παγκόσμιο στερέωμα. Στην οριστική ρήξη με την εσωστρέφεια.
Και αυτό είναι που στοχεύουμε και με την σημερινή εκδήλωση, τη ρήξη με την εσωστρέφεια, τη γρίνια, την κακόβουλη κριτική. Και σε αυτό θα αντιτάξουμε τη δική μας δύναμη, των πολιτών, των δημοτών, των αθλητών, των καλλιτεχνών, των εθελοντών για την Ολυμπιάδα.
Μετά την κρίση και απαξίωση των ιδεολογιών μετά την οριστική εγκατάλειψη της ουτοπίας και την απομάκρυνσή μας από τις ποικιλώνυμες χίμαιρες που και προσδοκίες του παρελθόντος, ήρθε η ώρα να στραφούμε προς μια πολυδύναμη και πολυδιάστατη ατομικότητα.
· Μια ατομικότητα η οποία δεν αντιτίθεται στην έννοια της κοινωνικής συμμετοχής και της συλλογικότητας.
· Μια ατομικότητα η οποία δεν ταυτίζεται με τον ατομικισμό ούτε είναι συνώνυμη της Ιδιώτευσης, αλλά αντίθετα μέσα από τη δημιουργική και δυναμική αξιοποίηση των ικανοτήτων και των ταλέντων του καθενός από μας θα φτάσουμε στο στόχο της εθελοντικής συμμετοχής και προσφοράς, μιας προσφοράς βαθιά ανθρωπιστικής
Ο εθελοντισμός, δεν πρέπει να είναι μια στεγνή λέξη. Δεν πρέπει να είναι μια λέξη σύνθημα για να συγκινήσουμε τον κόσμο. Πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Ο εθελοντισμός είναι η ιδεολογία του μέλλοντος. Αυτό δεν είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται, αλλά ούτε και τόσο δύσκολο για να μην το προσπαθήσουμε.
Η Πειραιώς Πολιτεία έχει ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια για την εύρεση και καταγραφή εθελοντών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχει συλλέξει πάνω από 4.000 υπογραφές εθελοντών.
· Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς εθελοντές δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν. Ο εθελοντισμός είναι περίσσευμα ψυχής, προσφοράς και ανιδιοτέλειας.
· Ας κάνουμε λοιπόν εμείς, τα παιδιά του Πειραιά την αρχή.
· Ας δηλώσουμε όλοι εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Τα παιδιά του Πειραιά θα είναι οι πρώτοι εθελοντές.