Σχολιασμός επικαιρότητας

Σχολιασμός επικαιρότητας 2016-11-10T17:24:34+00:00

Ζωοφόρες σταγόνες

Σε μια περίοδο πολιτικής ξηρασίας ιδεών, προτάσεων και θέσεων, οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις της  ΔιαΝέοσις, αλλά και του Κύκλου Ιδεών συνιστούν ζωοφόρες σταγόνες.

Η αποτελματωμένη δημόσια ζωή μας αρχίζει να κινείται. Οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου ενεργοποιούνται, δείχνοντας ότι υπάρχει εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη γόνιμου προβληματισμού.

0 Comments

Αντιφατικά μηνύματα

Οι μεγάλες εκλογικές επιτυχίες του Εμανουέλ Μακρόν και του Τζέρεμι Κόρμπιν εκπέμπουν πολυσήμαντα μηνύματα, για τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Κατ’ αρχάς οι ομοιότητες είναι ανύπαρκτες. Οι διαφορές τους σε καίρια στρατηγικά ζητήματα είναι περισσότερο από ουσιώδεις.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ενσαρκώνει μια βαθιά τομή στον προοδευτικό χώρο, […]

0 Comments

Στρατηγική τοποθέτηση

Όπως συνήθως λέγεται, οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής. Αποτυπώνουν αυτό που συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Ως εκ τούτου, τα ευρήματά τους ούτε στατικά είναι ούτε αμετάβλητα. Άλλωστε η πολιτική προσομοιάζει με εκκρεμές, η κίνηση του οποίου καθορίζεται από τις εκάστοτε συνθήκες. Εξ ου και οι έρευνες […]

0 Comments

Φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί

Το δολοφονικό μυαλό που σχεδίασε και εκτέλεσε την επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ούτε άνανδρο είναι ούτε αρρωστημένο. Αντιθέτως, αποτελεί την απόληξη ενός απύθμενου φθόνου και μίσους που έχουν δηλητηριάσει σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί είναι και αριστερόστροφοι και δεξιόστροφοι. Κοινό […]

0 Comments

Προσφορά και ζήτηση

Όπως στην οικονομία της αγοράς έτσι και στην πολιτική αγορά, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, κατέχει δεσπόζουσα θέση. Την παραδοχή αυτή την αντιλαμβάνονται όσοι τοποθετούνται εξ αρχής σωστά στην πολιτική σκηνή. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις επιλογές τους.

 Ο Αλέξης Τσίπρας, για […]

0 Comments

Τα αγκάθια του ανορθολογισμού

«Αυτή είναι η Ελλάδα» είπε ο κάποτε ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα». Αν και δεν έλεγε κάτι που δεν γνωρίζαμε, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, επειδή υποτίθεται έθιγε τη χώρα.

Διαβάζοντας κάποιος τα αποτελέσματα της έρευνας της «Διανέοσις», που επιχειρεί να […]

0 Comments