Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ

Ομιλία στην εκδήλωση-αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας
11 Σεπτεμβρίου 2001

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,

Δεν μπορεί παρά να είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς μου δίνεται η δυνατότητα να βρεθώ μπροστά σε μια σπάνια αλλά και ευτυχή συγκυρία.

Απ’ τη μια να συνυπάρχει η μοναδική λαϊκή έμπνευση του σπουδαίου συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη με την σπουδαία ερμηνεία του πολυδιάστατου καλλιτέχνη Γιώργου Νταλάρα, κι απ’ την άλλη να έχει έναν σπουδαίο σκοπό η όλη αυτή προσπάθεια. Κι ο σκοπός αυτός δεν είναι άλλος από τη συμβολή στην προσπάθεια του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος να επισκευάσει το σπίτι των εβδομήντα παιδιών που σήμερα φιλοξενεί και φροντίζει.

Η «Πειραιώς Πολιτεία» κι εγώ προσωπικά νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συνδιοργανώνουμε μια εκδήλωση τέχνης που έχει ένα μεγαλειώδη στόχο: ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ. Ένα σπίτι που στεγάζει τα παιδικά τους όνειρα. Άξιος συμπαράστασης σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι ο Δήμος της Νίκαιας και ανεκτίμητος αρωγός ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η όλη εκδήλωση.

Σε μια εποχή γενικευμένης απάθειας, κοινωνικής απραξίας και απαξίας, αρπάζουμε την ευκαιρία να δείξουμε ένα «άλλο» πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που οφείλουμε να το δείχνουμε πάντα και όχι ευκαιριακά.

Η «Πειραιώς Πολιτεία» φιλοδοξεί ν’ αναδείξει το «άλλο» πρόσωπο, την «άλλη» όψη, την «άλλη» ματιά κι αντίληψη.

Η τέχνη για μας δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά στάση ζωής. Δεν αποτελεί μια αυτάρεσκη διαδικασία αλλά μια πολιτική πράξη.

Το Λαϊκό Τραγούδι – Ο Βασίλης Τσιτσάνης – Ο Γιώργος Νταλάρας

Τρεις πτυχές της ίδιας της πολιτιστικής μας ταυτότητας αλλά και της πειραιώτικης ψυχής μας.

Πειραιάς: Το ορμητήριο μας – Το Λιμάνι μας

Ο χώρος απ’ τον οποίο ξεκινήσαμε και στον οποίο πάντα ξαναγυρνάμε.

Ο Πειραιάς, αναμφίβολα διέρχεται περίοδο κρίσης. Μια κρίση ταυτότητας, ποιότητας, κρίση φυσιογνωμίας και προσανατολισμού.

Η σπουδαία αποψινή μας συνάντηση βάζει πάλι τον Πειραιά στη ρότα του.
Τον γυρίζει πίσω, στις ρίζες της λαϊκής του παράδοσης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει βοήθεια στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, ένα Ίδρυμα του οποίου η παρουσία και προσφορά στην πόλη του Πειραιά, μετράει 100 χρόνια.

Αντιστεκόμενοι στην υποκουλτούρα που διαποτίζει όλες τις σφαίρες της δημόσιας ζωής, κοινωνική, πολιτιστική αλλά και πολιτική αντιστεκόμενοι στη γενικευμένη απάθεια και την αυτάρεσκη ιδιώτευση στέλνουμε ισχυρό μήνυμα σε όσους μπορούν και θέλουν να μας ακούσουν.

Είμαστε εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *