Φθείροντας το πολιτικό κεφάλαιο

Εφημερίδα Έθνος
17 Απριλίου 2015

Όπως τα παγάκια λιώνουν εκτός ψυγείου, έτσι και το πολιτικό κεφάλαιο γρήγορα εξανεμίζεται όταν δεν υπηρετείται σωστά. Εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, αναδείχθηκε σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Με τη στοχοπροσήλωσή του στη σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή ισχυροποίησε την παρουσία του. Με τον αφοριστικό, λαϊκιστικό λόγο και τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις του καλλιέργησε προσδοκίες, διευρύνοντας σημαντικά το πολιτικό του κεφάλαιο. Εξάλλου, η ταύτιση των παλαιών κομμάτων εξουσίας με τη χρεοκοπία φούσκωσε με αέρα τα πανιά του. Κερδίζοντας τις εκλογές, κλήθηκε να διαχειριστεί φλέγοντα προβλήματα, όντας όμως ένα ασπόνδυλο κομματικό σχήμα, εμποτισμένο με ιδεοληψίες και εμμονές.

Η ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών αποκάλυψε τις μεγάλες αντιφάσεις, αλλά κυρίως τη δυστοκία του να συνθέσει αντιτιθέμενες απόψεις σε καίρια ζητήματα. Τα πρωτοφανή κρούσματα διγλωσσίας επιτείνουν την ασάφεια ως προς τις πολιτικές που προτίθεται να ακολουθήσει. Καθίστανται τροχοπέδη στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου. Δημιουργούν σύγχυση, εκπέμποντας αντιφατικά μηνύματα, για κρίσιμα θέματα, όπως οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, οι θρυλούμενες μεταρρυθμίσεις, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό.

Δεν είναι τυχαίο που το ενισχυμένο από την αντιπολιτευτική ρητορική πολιτικό του κεφάλαιο τίθεται σήμερα σε δοκιμασία. Στην πραγματικότητα το κυβερνητικό σχήμα διακρίνεται από διαχειριστική και πολιτική ανεπάρκεια, που δεν οφείλεται μόνο στην απειρία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σαν να μην έχει στο DNA του την κυβερνησιμότητα. Στερούμενος στρατηγικής αυτοϋπονομεύει το πολιτικό κεφάλαιο που δημιούργησε, το οποίο δεν μπορεί να είναι ανεξάντλητο. Ούτε θα προστατεύεται στο διηνεκές από άσφαιρες πολιτικές για εσωτερική κατανάλωση.

Η επένδυση σε πρόσκαιρα επικοινωνιακά κέρδη καθιστά επισφαλή την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος. Αν η αποκαλούμενη «μαχητική διαπραγμάτευση» οδηγηθεί σε αδιέξοδο, το πιθανότερο είναι να αναστραφεί η θετική διάθεση των πολιτών απέναντί του. Μπορεί σήμερα η κοινή γνώμη να επικροτεί τη σύγκρουση με τους δανειστές, ωστόσο θα αντιδράσει αν βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις. Η τακτική της μετάθεσης ευθυνών στους ξένους αποδίδει εφήμερα πολιτικά κέρδη. Η πιθανολογούμενη προσφυγή σε δημοψήφισμα ή εκλογές σε κλίμα φόβου, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα από την κυβέρνηση αποτελέσματα. Το πολιτικό κεφάλαιο που κατέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να εξανεμιστεί αν ο Τσίπρας δεν επενδύσει στον πραγματισμό και αξιοποιώντας την υπεροχή του αναλάβει πρωτοβουλίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *