Οι γαμπροί της εξουσίας

Γιάννης Πρετεντέρης
Tovima.gr, 05/05/2021

Είναι προφανές πως η απειλή του Δ. Τζανακόπουλου ότι επανερχόμενος στην εξουσία θα εκκαθαρίσει ό,τι αντιτίθεται στην εξουσία του δεν παρερμηνεύτηκε. Για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν σαφέστατος. Ο άνθρωπος είπε ακριβώς αυτό που έχει στο μυαλό του.

Παραθέτω το απομαγνητοφωνημένο κείμενο:
«Επιτρέψαμε σε μεγάλο βαθμό ή ανεχθήκαμε πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς να φιλτράρουν πολιτικές επιλογές, να φρενάρουν πολιτικές επιλογές, να δημιουργούν εμπόδια σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές».

Και πρόσθεσε:
«Θα πρέπει να συζητήσουμε (…) τον τρόπο δηλαδή που αυτού του τύπου οι αυτονομημένες εξουσίες στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν».

Ούτε για δημόσιους υπαλλήλους μιλάει, ούτε για διαφθορά (ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, 27/4), ούτε για «νονούς της νύχτας» (Αλ. Τσίπρας, ΑΝΤ1, 28/4). Μιλάει για την κυβερνητική εξουσία. Και καταφανώς δεν υπάρχει θέμα μονταζιέρας, προπαγάνδας ή ΜΜΕ.

Οι διευκρινίσεις που ακολούθησαν είναι χειρότερες από την αρχική δήλωση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γραμματέας του αναφέρεται σε «εκκαθάριση μηχανισμών παραεξουσίας, διαφθοράς και παράκαμψης της λαϊκής κυριαρχίας» (ανακοίνωση 27/4).

Το ζήτημα δηλαδή είναι κάτι που (στο μυαλό του Τζανακόπουλου) θεωρείται «παράκαμψη της λαϊκής κυριαρχίας». Και προφανώς δεν εννοεί ότι τη λαϊκή κυριαρχία παρακάμπτουν οι «μπράβοι της νύχτας» ή οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί.

Εννοεί όσους δεν υποτάσσονται στις «κυβερνητικές επιλογές».

Ο Τζανακόπουλος φυσικά δεν είναι ο πρώτος που το θέτει, συνεπώς δεν είναι προσωπικό του θέμα.

Το έχουν κάνει παλαιότερα η Μπέτυ Μπαζιάνα, πιο κυνικά ο Πολάκης και επανειλημμένα ο ίδιος ο Τσίπρας μιλώντας για «αρμούς της εξουσίας». Είναι μια κλασική παλαιοκομματική αντίληψη που ευδοκίμησε στην άκρα Αριστερά (και στην άκρα Δεξιά) από τις αρχές του 20ού αιώνα και γέννησε την ολοκληρωτική σκέψη.

Διότι όλοι οι «γαμπροί της εξουσίας» λένε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα.

Ότι υπάρχει κάποια εξουσία, η οποία υπέρκειται της εξουσίας που εκχωρεί το Σύνταγμα στην εκάστοτε κυβέρνηση. Και η οποία με διάφορα κόλπα παρεμποδίζει την κυβέρνηση να κάνει ό,τι έχει στο μυαλό της.

Έτσι, την επόμενη φορά, εκείνοι που κάνουν τέτοια κόλπα θα χρειαστεί «να εκκαθαριστούν». Ώστε οι εκλεκτοί της «λαϊκής κυριαρχίας» να ασκήσουν ανεμπόδιστα το όλον της εξουσίας.

Η πεποίθηση αυτή προκύπτει προφανώς από παλαιομοδίτικη ιδεοληψία. Αλλά κυρίως από μια εξαιρετικά χαμηλή δημοκρατική παιδεία.

Διότι η σύγχρονη δημοκρατία είναι εκείνο ακριβώς που ξορκίζουν. Ένα πλέγμα εξουσιών, συμφερόντων, αρχών και οργάνων, τα οποία συνυπάρχουν, ανταγωνίζονται, εξισορροπούνται και ελέγχονται μεταξύ τους σε ένα πλαίσιο κανόνων και συσχετισμών ώστε να εμποδιστεί ακριβώς αυτό που οι προαναφερθέντες διεκδικούν. Να αποτραπεί δηλαδή η οικειοποίηση της εξουσίας, ακόμη και στο όνομα της «λαϊκής κυριαρχίας».

Αυτή είναι η ουσία της δημοκρατικής πολιτείας και σε αυτό ακριβώς αποβλέπει η λειτουργία της. Ανεμπόδιστη διακυβέρνηση δεν υπάρχει – ευτυχώς…

Το σχέδιο των «εκκαθαρίσεων» όσων θεωρούνται «αυτονομημένες εξουσίες» (Τζανακόπουλος), του ελέγχου των «αρμών της εξουσίας» (Τσίπρας) και των διώξεων όσων «δημιουργούν εμπόδια σε κυβερνητικές επιλογές» (Τζανακόπουλος) είναι ακριβώς το σχέδιο από το οποίο η δημοκρατία μας προστατεύει.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι γαμπροί της εξουσίας (κυρίως μιας τέτοιας εξουσίας…) είναι εξαιρετικά αμφίβολοι μνηστήρες της δημοκρατίας.

Η οποία, κακά τα ψέματα, παραμένει το θεμελιώδες μέγεθος και η βάση από την οποία προκύπτουν τα υπόλοιπα. Είτε αρέσει είτε όχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *