Μόνο ένας ποδοσφαιρικός αγώνας;

Δημήτρης Ρηγόπουλος
Καθημερινή, 10/10/2017

Το Σάββατο, διεξαγόταν στη Λευκωσία αγώνας για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Κύπρου και της Ελλάδος. Σκεφτείτε έναν μετριοπαθή Τουρκοκύπριο φίλαθλο που ζει στην κατεχόμενη Λευκωσία να παρακολουθεί το ποδοσφαιρικό παιχνίδι από την τηλεόραση. Κι ας προσπαθήσουμε να υποθέσουμε τι έβλεπε από την οθόνη του.

Πριν καν ξεκινήσει το ματς άκουσε έναν εθνικό ύμνο, κοινό και για τις δύο ανεξάρτητες χώρες. Είναι ο γνωστός σε όλους μας «Υμνος εις την Ελευθερίαν», ο ελληνικός εθνικός ύμνος. Στη συνέχεια το βλέμμα του θα περιπλανήθηκε στις εξέδρες του σύγχρονου σταδίου. Στο ένα «πέταλο», πίσω από τη μία εστία, μια τεράστια ελληνική σημαία κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της εξέδρας.

Σε άλλο σημείο, δύο ελληνικές και δύο κυπριακές σημαίες εναλλάσσονταν σε μια συμβολική παράταξη. Και στο τέλος του αγώνα, κι αφού ο στόχος είχε επιτευχθεί (η Ελλάδα που καιγόταν για τη νίκη είχε επικρατήσει με 2-1), θα παρακολουθούσε χωρίς καμία έκπληξη το γήπεδο να χειροκροτεί τους νικητές.

Ολα αυτά φαίνονται περίπου φυσιολογικά σε έναν Ελλαδίτη ή σε έναν Ελληνοκύπριο· αν και όχι σε όλους: οπαδοί της Ομόνοιας, της κραταιάς ποδοσφαιρικής ομάδας της Κύπρου, εμφανίστηκαν στο μεγάλο ντέρμπι του περασμένου Απριλίου με πανό που έγραφε «Ελληνες είστε και φαίνεστε» και… σημαία του ψευδοκράτους, προκαλώντας μέγα σκάνδαλο εθνικών διαστάσεων.

Αλλά ας επιστρέψουμε στον Τουρκοκύπριο θεατή. Στον Τουρκοκύπριο θεατή που γεννήθηκε στην Κύπρο και μεγάλωσε πριν από την εισβολή μαζί με Ελληνες γείτονες. Στον Τουρκοκύπριο θεατή που δεν αισθάνεται καλά με τους Τούρκους εποίκους, που θέλει κάποια στιγμή να ξαναδεί τον τόπο του χωρίς τα συρματοπλέγματα του ’74.

Το καλοκαίρι, όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και η τουρκική κυβέρνηση επέμεναν στην παρουσία τουρκικού στρατού στη Μεγαλόνησο ως εγγυητή της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.

Θα ρωτήσετε: τι σχέση μπορεί να έχει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας με τις διαπραγματεύσεις στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας για την επανένωση της Κύπρου; Μεγαλύτερη, ίσως, απ’ όσο πιστεύουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *