Μεγάλη νίκη δίχως αντίστοιχη συντριβή

Άγγελος Στάγκος
Η Καθημερινή, 08/07/2019

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών καθορίζονται από τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας του Κυρ. Μητσοτάκη, χωρίς όμως αντίστοιχη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε μεν και ευτυχώς, αλλά δυστυχώς από την άλλη πλευρά, το υψηλό ποσοστό που πήρε δεν σηματοδοτεί γενικευμένη αποδοκιμασία του ύφους, του ήθους, της ανικανότητας που χαρακτήριζαν γενικά την πολιτική του.

Παράλληλα, έγινε σαφές ότι η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται σε κάποιο βαθμό στις ασυνάρτητες ενέργειες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και των συμβούλων της, που κατάφεραν να καθηλώσουν το ποσοστό του κόμματός τους, σχεδόν στο επίπεδο των ευρωεκλογών. Ενώ τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά τους, πάντα σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές. Η εικόνα ολοκληρώθηκε με τη διατήρηση των δυνάμεων του ΚΚΕ ακριβώς στο επίπεδο των ευρωεκλογών και από την αντικατάσταση τσαρλατάνων του πρόσφατου παρελθόντος από νέους και διαφορετικούς.

Ευτυχές γεγονός φυσικά η καθίζηση της Χρυσής Αυγής. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης εξασφάλισε μία αυτοδυναμία, όχι της έκτασης που πιθανώς ο ίδιος και οι δικοί του ανέμεναν, αλλά πάντως αξιοσημείωτη. Ωστόσο, είναι φανερό ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση, που ο Αλ. Τσίπρας και οι δικοί του φρόντισαν συνειδητά να τη ναρκοθετήσουν για να γίνει δυσκολότερη.

Αν προστεθούν και οι πρώτες ενδείξεις από τις χθεσινές δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού και των δικών του, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η αντιπολίτευση που θα ασκήσουν δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα από τις μέχρι σήμερα πρακτικές τους. Άρα, η πίεση που θα νιώθει η νέα κυβέρνηση θα είναι σημαντική και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στη διαπίστωση ότι εξελέγη πρωθυπουργός με δανεικές ψήφους –όπως τότε που έγινε αρχηγός της Ν.Δ.– στις αντικειμενικές δυσκολίες μιας προσπάθειας να δώσει νέα ώθηση στη χώρα και στην ανάγκη να λαμβάνει υπόψη του εσωκομματικές παρεμβάσεις διαφόρων ομάδων. Μόνη διέξοδος, να προχωρήσει σε άμεσες αποφάσεις που θα ανατρέπουν αγκυλώσεις και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν κάποια άνεση χρόνου.

Πολλοί λένε ότι μετά το χθεσινό αποτέλεσμα ο Αλ. Τσίπρας εδραιώνεται στον κεντροαριστερό χώρο ως νέο ΠΑΣΟΚ. Λάθος. Εδραιώνεται το κόμμα του ως ηγεμονική δύναμη του χώρου προς το παρόν. Εδραιώνει τη θέση του στην ηγεσία του κόμματος, κάτι που αναμενόταν γιατί χωρίς τον ίδιο θα διαλυόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα είναι νέο ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είχε μία λαϊκιστική πτέρυγα, είχε όμως και μία εκσυγχρονιστική, που η Φώφη Γεννηματά φρόντισε να τη στείλει στη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει εκσυγχρονιστές στις τάξεις του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *