Κυριάκος Μητσοτάκης: Λογισμικό

Μιχάλης Τσιντσίνης
Η Καθημερινή, 08/07/2019

Περισσότερη σημασία από τη νίκη έχει ο τρόπος της. Η μέθοδος με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε από αουτσάιντερ της εσωκομματικής αναμέτρησης στη χθεσινή επικράτησή του, έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία από το ποσοστό του. Οι παροχές –κυρίως φοροελαφρύνσεις– που υποσχέθηκε δεν ξέφυγαν ποτέ από το πλαίσιο μιας μετρημένης πρότασης. Οι στιγμές που έδειξε να απαντά στο ύφος του αντιπάλου του δεν ξεπέρασαν ποτέ το όριο της θεμιτής άμυνας.

Για να το πούμε απλά: Ο Μητσοτάκης πολιτεύτηκε σαν κεντρώος ριζοσπάστης. Δεν ακολούθησε την πολιτική μόδα. Την άλλαξε. Δεν άκουσε πολλούς στο κόμμα του, που του έλεγαν ότι ο λαϊκισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ορθόδοξα –διάβαζε και ορθολογικά– μέσα. Γι’ αυτό και κατάφερε να διευρύνει την απήχηση του κόμματός του πολύ πέρα από τα όρια της βάσης του.

Το χθεσινό αποτέλεσμα φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να μη δικαιολογεί την προσδοκία για επαναφορά του πολιτικού συστήματος στον κανονικό, μεταπολιτευτικό σφυγμό του. Οι αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύονται ως παγίωση του λαϊκισμού. Το μείζον πολιτικό προϊόν της κρίσης διατηρείται και απειλεί να υποτροπιάσει στις μεθόδους που το ανέδειξαν.

Και όμως. Κυρίαρχος λόγος είναι από σήμερα –ήδη από τις 26 Μαΐου– ο λόγος της νέας κυβέρνησης. Από τον τόνο του χθεσινού μηνύματος του Μητσοτάκη, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η αλλαγή στην εξουσία συνιστά και αλλαγή του κυρίαρχου υποδείγματος. Ακούγεται τώρα παράξενο, αλλά η νέα πλειοψηφία μπορεί να ρυμουλκήσει και την αξιωματική αντιπολίτευση προς το Κέντρο. Να δημιουργήσει ένα πολιτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο δεν θα έχει πια νόημα η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη γλώσσα της κρίσης, αλλά μόνο ο «μετασχηματισμός» του –όπως τον όρισε ήδη χθες ο ίδιος ο Τσίπρας– σύμφωνα με τα στάνταρ που ο ίδιος κλόνισε κυβερνώντας.

Ως ένα πρώιμο δείγμα τού πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η παιδαγωγική επιρροή του ανακτημένου Κέντρου μπορεί κάποιος να ερμηνεύσει και την εξάλειψη της Χρυσής Αυγής – εξάλειψη που δεν θα ήταν νοητή, χωρίς τον μεταβολισμό του μακεδονικού ρεύματος από μια μετρημένη Κεντροδεξιά.

Η δυνατότητα μετάβασης στη μεταμνημονιακή ομαλότητα θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του νέου σχήματος. Κι εδώ η μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι εντελώς πρωτότυπη.

Θα φανεί ήδη από αύριο: Παράλληλα με τη διεκδίκηση της εξουσίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εργάστηκε συστηματικά για να προετοιμάσει την άσκησή της. Δεν είναι έτοιμα απλώς ο σκελετός και –κυριολεκτικά– το λογισμικό της κυβέρνησης. Έχουν επιλεγεί μέχρι και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.

Σε τρεις κάλπες ο Μητσοτάκης πήρε αυτό που ζήτησε. Δεν έχει μόνο ισχυρή αυτοδυναμία. Έχει πρωτοφανή ερείσματα στις περιφέρειες και στους δήμους. Έχει όλα τα όπλα. Και κανένα ελαφρυντικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *