Η άγονη γραμμή

Γιάννης Μεϊμάρογλου
Metarithmisi.gr, 15-12- 2016

Δύο φωτογραφίες έβαλαν, συμβολικά, τη σφραγίδα τους στο τελευταίο δεκαήμερο. Η μία με τον Καμμένο, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασιδιάρη στο Καστελόριζο και η άλλη με τον πρωθυπουργό στη Νίσυρο, να αναπολεί την νεανική γνωριμία του με τον υπουργό Άμυνας.

Μετά την συντροφοποίηση της ακροδεξιάς, η «πρώτη φορά αριστερά» δεν διστάζει να βάλει ανοιχτά πια, στο κάδρο μια εγκληματική οργάνωση που ξυπνάει τους χειρότερους εφιάλτες της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας. Οι φωτογραφίες αυτές έρχονται να πλαισιώσουν τις πρόσφατες δηλώσεις περί δημοκρατικής σύγκλισης με τη Χρυσή Αυγή του πρώην υπουργού δικαιοσύνης που συνιστούν και άμεση παρέμβαση στην – τυχαία; – διαιωνιζόμενη δίκη των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα.

Ούτε και η (μη) τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας, στην ουσία των δηλώσεων αυτών, επιτρέπει αισιοδοξία. Η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίστηκε στην υπεράσπιση του εθνικού συμβόλου, προσδοκώντας να διευρύνει την εκλογική της βάση προς… πάσαν κατεύθυνση. Η επιδίωξη της αυτοδυναμίας αποτέλεσε πάντα τον χειρότερο σύμβουλο και τον μόνιμο κίνδυνο για την ακύρωση κάθε προσπάθειας ν’ αλλάξουν τα πράγματα στην εγχώρια πολιτική ζωή.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματευτικοί λεονταρισμοί με τους θεσμούς. Η διαρκής αντιπαλότητα με το Βερολίνο και η καταγγελία των «ανόητων τεχνοκρατών» του ΔΝΤ  προλειαίνουν, για μια ακόμη φορά, το έδαφος για την άνευ όρων ηρωική αποδοχή όλων των μέτρων ή για μια ηρωική απόδραση από την κυβερνητική ευθύνη λίγο πριν αδειάσουν τα ταμεία. Αποδεικνύεται ξανά ότι η τακτική Βαρουφάκη εξακολουθεί να αποτελεί το μοναδικό διαπραγματευτικό σχέδιο μιας κυβέρνησης που επιδιώκει να παραμένει γατζωμένη στην εξουσία.

Αλλά και οι εθνικιστικές εξάρσεις στην εξωτερική μας πολιτική δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιλέγει τον λάθος τρόπο για ν’ απαντήσει στους ανόητους μεγαλοιδεατισμούς του Ερντογάν. Η χώρα δεν έχει περιθώρια ατυχήματος σε μια τόσο σύνθετη και οξυμένη ατμόσφαιρα στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα τώρα που αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για μια βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος χρειάζεται να στηρίξουμε την προσπάθεια του Αναστασιάδη και του Ακιντζή χωρίς μαξιμαλιστικές «νον πέιπερ» θέσεις και εθνικιστικές κορώνες. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του Κύπριου προέδρου «ο πατριωτισμός καθέδρας δεν χρειάζεται. Έχουμε βιώσει και πληρώσει γι αυτόν τον πατριωτισμό».

Από το Καστελόριζο και τη Νίσυρο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζει να επιλέγει την άγονη για την Ελλάδα γραμμή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *