Ημερολόγιο κατεδαφίσεων

Εφημερίδα Έθνος
20 Ιουνίου 2014

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ανέτρεψε την κυβερνητική σταθερότητα. Μολονότι τα συγκυβερνώντα κόμματα κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 11%, δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ανατροπής.

Όμως μετεκλογικά η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ενισχύει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητά της. Ο ανασχηματισμός, αντί να της προσδώσει δυναμική, μάλλον λειτουργεί αποσταθεροποιητικά. Η συμμετοχή διαφόρων εκπροσώπων της λαϊκής Δεξιάς συνιστά τροχοπέδη για την επίτευξη των διακηρύξεών της, καθιστώντας την ευάλωτη. Η εικόνα της εμφανίζεται κατακερματισμένη. Τα μηνύματα που εκπέμπει είναι αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα.

Το βέβαιο είναι ότι λειτουργώντας σαν συγκοινωνούντα δοχεία οι λαϊκιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βάλλουν κατά των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι υπουργοί, ο ένας μετά τον άλλο, επιδίδονται με ζήλο στο έργο της κατεδάφισης προγενέστερων κυβερνητικών αποφάσεων. Προσπαθώντας να είναι αρεστοί στο κομματικό τους ακροατήριο, χαϊδεύουν αφτιά. Αποστασιοποιούνται από την επίσημη κυβερνητική πολιτική, λαϊκίζοντας ασύστολα. Η αυτονόμησή τους, πρωτοφανής.

Τον χορό άνοιξε ο υπουργός Παιδείας, αμφισβητώντας ευθέως τη διαθεσιμότητα στον δημόσιο τομέα, δηλώνοντας μάλιστα, δέκα μέρες μετά την υπουργοποίησή του, ότι εφ’ όσον καταψήφισε τον προϋπολογισμό δεν υποχρεούται να τον εφαρμόσει! Ακολούθησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο αναίρεσης της απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Από την άλλη ο υπουργός Εσωτερικών αρνείται δημόσια τη χρησιμότητα της κινητικότητας στους ΟΤΑ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται να επανεξετάζει την αξιολόγηση των υγειονομικών. Στη συγχορδία των λαϊκιστών προστέθηκαν και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, δηλώνοντας ο μεν πρώτος ότι διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο δε δεύτερος ζητώντας να επανεξεταστούν όλες οι «αρνητικές πλευρές των μεταρρυθμίσεων», όπως είπε.

Οι υπουργικές διαφοροποιήσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση σπαράσσεται από τις προσωπικές απόψεις των μελών της. Η έλλειψη καθαρών πολιτικών επιτρέπει στους διάφορους λαϊκιστές να προχωρούν ακάθεκτοι στο έργο της κατεδάφισης. Η αμφιθυμία των κυβερνητικών εταίρων εκφράζεται σε μια περίοδο που η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων είναι περισσότερο από αναγκαία. Ωστόσο, σφάλλουν αν νομίζουν ότι με την παρέκκλιση από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων θα εμποδίσουν την προέλαση του ΣΥΡΙΖΑ – αντίθετα του στρώνουν τον δρόμο. Η ακύρωση των μεταρρυθμίσεων αυτοϋπονομεύει την κυβέρνηση, οδηγώντας παράλληλα τη χώρα σε πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *