Εκλογές χειραφέτησης

Εφημερίδα Έθνος
09 Μαϊου 2014

Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θυμίζουν σε τίποτα προηγούμενες αναμετρήσεις για τους δήμους και τις περιφέρειες. Το νέο τους χαρακτηριστικό είναι η έντονη τάση αποκομματικοποίησης. Μια πλειάδα συνδυασμών δηλώνει, και σε αρκετές περιπτώσεις είναι, ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική.

Η νέα αυτή πραγματικότητα αποτυπώνει την κρίση εκπροσώπησης ενός κατ’ ουσίαν χρεοκοπημένου κομματικού συστήματος. Είναι εμφανές ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό οικοδόμημα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον εκλογικό σεισμό του Μαΐου του 2012. Η δυσπιστία των πολιτών προς τα κόμματα, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, αποκτά γενικευμένο χαρακτήρα.

Συνεπώς είναι εύλογο στις αυτοδιοικητικές εκλογές να κερδίζουν έδαφος δυνάμεις απεξαρτημένες από κομματικούς μηχανισμούς. Η επιρροή των κατά κοινή ομολογία ανεξάρτητων υποψηφίων Μπουτάρη και Καμίνη, αλλά και πολλών άλλων επικεφαλής συνδυασμών, οι οποίοι δεν είναι κομματικές επιλογές, το επιβεβαιώνει.

Οι υπόγειες διεργασίες που συντελούνται με αφορμή την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, διαμορφώνουν νέες τάσεις στο εκλογικό σώμα. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα δείξει την ένταση και τη δυναμική τους. Οι παγιωμένες πολιτικές συμπεριφορές, πάντως, συνιστούν παρελθόν. Παράλληλα, έντονο είναι το στοιχείο της αναζήτησης από πλευράς των πολιτών, το οποίο ενέχει και τη δυνατότητα θεμελίωσης μιας νέας αυτοδιοίκησης, τοπικής και περιφερειακής.

Άλλωστε, ο θεσμός χρόνια τώρα κακοποιείται από όλους τους κομματικούς μηχανισμούς, έχοντας μετατραπεί σε όχημα εξυπηρέτησης πολιτικών επιδιώξεων. Η αλήθεια είναι ότι η αυτοδιοίκηση συνιστούσε κακέκτυπο της κρατικής διοίκησης και της κομματοκρατίας. Δεν ήταν χώρος έκφρασης και εκπροσώπησης της κοινωνίας των πολιτών. Στηριζόμενη σε έναν εσμό παραγόντων και παραγοντίσκων, αδυνατούσε να ενεργοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας. Δεν εξυπηρετούσε τοπικές ανάγκες, αλλά κομματικές, ενώ είχε μετατραπεί σε φύτρα κρουσμάτων ανομίας. Μάλιστα, υπήρξε το πλέον πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν τα άνθη του κακού. Δεν είναι τυχαίο που και σήμερα βλέπουμε υποψηφίους, όπως ο Α. Μπέος του Βόλου, να επιχειρούν να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους μέσω της αυτοδιοίκησης.

Συνεπώς, η έκρηξη ανεξάρτητων συνδυασμών που στηρίζονται σε πρόσωπα αξιόπιστα και φερέγγυα μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει η αυτοδιοίκηση τη δική της πολιτική αυθυπαρξία, πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό την κομματοκρατία που την είχε ευνουχίσει. Άλλωστε, η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος δεν θα προκύψει σε συνθήκες εργαστηρίου, αλλά με τη συμμετοχή νέων και δημιουργικών δυνάμεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *