ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Η δύναμη της αμφισβήτησης

Εφημερίδα Το Βήμα
21 Οκτωβρίου 2001

Το ΠΑΣΟΚ στο Συνέδριό του, είκοσι χρόνια μετά την ιστορική νίκη στις εκλογές του 1981 έδειξε ότι διατηρεί τη ζωτικότητά του, αλλά και την ικανότητά του να ανιχνεύει τις νέες συνθήκες στο εσωτερικό και διεθνές πολιτικό περιβάλλον και να αναπροσαρμόζεται. Επίσης, απέδειξε ότι ο διάλογος που εξελίχθηκε κατά την προηγούμενη τριετία και είχε στόχο την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, έδωσε απτά αποτελέσματα.

Το Συνέδριο είχε ως κύρια επιδίωξη να συνθέσει και να προωθήσει το εγχείρημα της ανανέωσης και αυτό το πέτυχε. Οι δυνάμεις οι οποίες, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, επαναβεβαίωσαν την πλειοψηφία τους είναι ακριβώς εκείνες που συστηματικά, πολλές φορές με διαφορετικές προσεγγίσεις, επεδίωξαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μιας νέας και δυναμικής ανατοποθέτησής τους στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον.

Το ΠΑΣΟΚ  με το Συνέδριό του γύρισε μια ακόμη σελίδα στην ιστορία του. Επιβεβαίωσε αμετάκλητα την εμπιστοσύνη του στον Κώστα Σημίτη και άνοιξε το δρόμο για την ανασύνθεση των δυνάμεών του και τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής διάταξης στο εσωτερικό του κόμματος. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η σύνθεση της πρώτης δεκάδας στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Ουσιαστικά, σηματοδοτεί τη μετάβαση, όχι μόνο στη νέα γενιά ηγετικών στελεχών, αλλά και σε έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό. Η γενιά αυτή είναι που ηγείται, σε Ευρώπη και Αμερική, της νέας εποχής και της διεθνοποίησης.

Είκοσι χρόνια μετά την ιστορική νίκη του 1981, το πρόσφατο Συνέδριο έδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει η δύναμη που ηγεμονεύει μέσα στην ελληνική πολιτική ζωή, ότι είναι η κινητήρια δύναμη για την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Σήμερα, απευθυνόμαστε σε όλη την ελληνική κοινωνία, καθώς, μετά από 20 χρόνια άσκησης εξουσίας, μπορέσαμε να φέρουμε τους μη προνομιούχους  του 1981 στο επίκεντρο των οικονομικών και πολιτικών διεργασιών. Σήμερα, δεν υπάρχουν περιθωριακά στρώματα από κοινωνική ή πολιτική άποψη και αυτό αποτελεί μια ιστορική συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.

Η νέα πολιτική διάταξη χαρακτηρίζεται από τη μετεξέλιξη των ισορροπιών, αλλά και από την κατάρρευση των κατεστημένων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα περνά στην εποχή της ωριμότητας και διαμορφώνει το νέο πολιτικό λόγο του. Η πολιτική «περιουσία» του 1981 έχει πλέον εξαντληθεί. Με απλά λόγια, θα λέγαμε ότι τα «έτοιμα» πλέον έχουν τελειώσει. Η αλλαγή που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία έχει επηρεάσει και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι κομμάτι της. Δεν υπάρχουν, πλέον, οι τυποποιημένες αναγνώσεις της πραγματικότητας και εκ των πραγμάτων χρειάζεται να ανοίξει ένας νέος κύκλος συζήτησης και προβληματισμού για τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού λόγου που θα απευθυνθεί στα πιο δυναμικά στρώματα της νέας εποχής. Η νέα πολιτική διάταξη στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια διαβεβαίωση προς την κοινωνία ότι το κόμμα μας, στο σύνολό του, αντιλαμβάνεται τις απαιτήσεις της νέας εποχής και ότι είναι ικανό να ανταποκριθεί σε αυτές.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν γέννημα αμφισβήτησης. Ο ιδρυτής του, ο Ανδρέας Παπανδρέου, εγκαινίασε την πορεία του, αμφισβητώντας το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο της εποχής του. Το 1974, το ΠΑΣΟΚ ήταν η κεντρική δύναμη αμφισβήτησης απέναντι στα κατεστημένα της εποχής του και πορεύθηκε αμφισβητώντας, πολλές φορές, και τον ίδιο τον εαυτό του, καθώς και τα κατεστημένα που μοιραία και εύλογα δημιουργούσε μέσα στον εσωτερικό μηχανισμό του. Η μεγάλη δύναμη του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι είχε την ικανότητα να αμφισβητεί τις ίδιες τις επιλογές του, να ανιχνεύει εναλλακτικές διαδρομές και να διαμορφώνει τις αντίστοιχες πολιτικές.

Η αλλαγή που οραματίστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου και εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός δεν εξαντλήθηκε στο κυβερνητικό έργο, αλλά πέρασε μέσα στις ίδιες τις δομές του ΠΑΣΟΚ. Και το κατάφερε αυτό, μέσα από την αμφισβήτηση, η οποία αναδείχθηκε ως η κύρια πηγή ανανέωσης και αλλαγής στο κόμμα. Το ίδιο μοντέλο αμφισβήτησης χρειάζεται και σήμερα. Το Συνέδριο έδειξε ότι η 20ετία της εξουσίας δεν έχει παραλύσει τα πολιτικά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ και έχουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μας με όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Το ΠΑΣΟΚ, το 1981, εξέφρασε τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες των δυνάμεων που είχαν γνωρίσει την ήττα στον εμφύλιο, που είχαν περιθωριοποιηθεί κοινωνικά και πολιτικά.

Το ΠΑΣΟΚ του 2001, είναι έτοιμο να εκφράσει τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες των παιδιών της γενιάς του εμφύλιου και μάλιστα σε μια πολύ διασταλμένη κλίμακα, ικανό να περιλάβει όλα τα στοιχεία της κοινωνίας μας που έχουν μια δυναμική αναπτυξιακή λογική. Σε αυτή την πρόκληση χρειάζεται να ανταποκριθούμε σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *