Η κρίση της πολιτικής και η φθορά των πολιτικών και των κομμάτων

Ομιλία στην εκδήλωση του ΟΠΕΚ Πειραιά
27 Ιανουαρίου 1997

Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας.

Με ιδιαίτερη χαρά βλέπουμε ότι η πρωτοβουλία μας να δημιουργήσουμε στο χώρο του Πειραιά παράρτημα του ΟΠΕΚ, αντιμετωπίζεται θετικά από τους πολίτες της πολύπαθης αυτής πόλης.

Η παρουσία σας απόψε εδώ, ενισχύει τη διάθεσή μας, να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός βήματος διαλόγου, προβληματισμού και πρωτοβουλιών, για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, για την ανάπτυξη της χώρας, για την αναγέννηση της πολιτικής, για την αναμόρφωση του πολιτικού μας συστήματος.

Επίσης, η ανταπόκριση που βρήκε το κάλεσμά μας δείχνει ότι τελικά η κρίση της πολιτικής και η φθορά των πολιτικών και των κομμάτων -για την οποία θα μιλήσουμε απόψε- δεν οδηγεί τους πολίτες σε μια συμπεριφορά αποστασιοποίησης από την πολιτική. Δεν οδηγεί τους πολίτες σε μια κατάσταση αποξένωσης από τα τεκταινόμενα στην κοινωνική, στην πολιτική και στη δημόσια ζωή του τόπου. Δεν οδηγεί τους πολίτες σε μια στάση απαξίωσης έναντι της πολιτικής, των πολιτικών και των κομμάτων.

Μπορεί η κρίση και η φθορά της πολιτικής να προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις της πολιτικής με τους πολίτες, όμως σε καμιά περίπτωση δεν έχουν διαρρηχθεί οι σχέσεις αυτές.

Η πρωτοβουλία μας, να συγκροτήσουμε το παράρτημα του ΟΠΕΚ στον Πειραιά, πιστεύουμε ότι εκφράζει την επιθυμία αλλά και την ανάγκη μιας σημαντικής μερίδας πολιτών, να υπάρξει ένας χώρος συνάντησης όλων των ζωντανών και δημιουργικών δυνάμεων του Πειραιά, ανεξάρτητα κομματικών προτιμήσεων. Εκφράζει την επιθυμία αλλά και την ανάγκη μιας σημαντικής μερίδας πολιτών να δημιουργηθεί ένας χώρος γόνιμης και ουσιαστικής συζήτησης, για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολίτες. Εκφράζει την επιθυμία αλλά και την ανάγκη μιας σημαντικής μερίδας πολιτών να δημιουργηθεί ένας χώρος πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που θα αναζωογονήσουν τη ζωή της πόλης του Πειραιά, αλλά και θα προσπαθήσουν να συμβάλλουν στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Κυρίες και κύριοι,

Ο ΟΠΕΚ, δεν είναι ένα πολιτικό σχήμα. Δεν είναι μια παραδοσιακή πολιτική οργάνωση. Αλλά ούτε είναι ένα υποκατάστημα ή υποκατάστατο κάποιου πολιτικού κόμματος.
Είναι ένας χώρος, που δημιουργήθηκε πριν 6 χρόνια με πρωτοβουλία πολιτών που προέρχονται από το χώρο της εργασίας, της πολιτικής, των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι ένας χώρος όπου συναντήθηκαν πρόσωπα τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ πολιτικό φάσμα. Είχαν διαφορετικές απόψεις και είχαν ακολουθήσει διαφορετικούς πολιτικούς δρόμους. Είναι ένας χώρος, όπου αναπτύχθηκαν πολλές και αξιόλογες παρεμβάσεις για τα προβλήματα της χώρα μας, για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας και των πολιτών, για τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι.

Βασικοί στόχοι του ΟΠΕΚ ήταν και είναι:

  • Η ανάδειξη της αναγκαιότητας του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, της οικονομίας, των θεσμών, των κομμάτων, του πολιτικού συστήματος.
  • Η συμβολή στην ανανέωση του πολιτικού λόγου, υπερβαίνοντας τις παρωχημένες αντιλήψεις.
  • Η σύζευξη του πολιτικού λόγου με την επιστημονική γνώση, γιατί σήμερα τα πολυσύνθετα προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ιδεοληψίες, με συνθηματολογίες, ούτε με τον ξύλινο και αποξηραμένο πολιτικό λόγο των κομμάτων.
  • Η μετατόπιση της πολιτικής από την κεντρική σκηνή στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών. Η οικειοποίηση της πολιτικής από τους πολίτες και την κοινωνία, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό, τη μεταρρύθμιση και την ανανέωση.

Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ έχει ήδη κάνει πολύ σημαντικά βήματα για την προώθηση των παραπάνω στόχων. Αλλά και μπορεί να κάνει ακόμη σημαντικότερα.

Το παράρτημα του ΟΠΕΚ Πειραιά θα λειτουργήσει έχοντας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του, τους πιο πάνω στόχους. Γιατί βαθιά πεποίθησή μας είναι ότι οι στόχοι αυτοί είναι ζωτικής σημασίας, για την πορεία και την προοπτική της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, όμως, το παράρτημα μας θα αναπτύξει μια σειρά δραστηριοτήτων για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της πόλης, αλλά και θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Ο εκσυγχρονισμός, τον οποίο επαγγέλλεται ο ΟΠΕΚ, δεν συνδέεται μόνο με την αναμόρφωση του πολιτικού μας συστήματος, με την καταπολέμηση του πελατειακού κράτους, με τη δημιουργία μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, με την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, αλλά συνδέεται ευθέως και με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών, με την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας, με τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, με την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής της περιοχής μέσα από δίκτυα αλληλεγγύης και κοινωνικής πρόνοιας, με την πολιτιστική και μορφωτική αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών του ευρύτερου Πειραιά.
Γι’ αυτό μέλημά μας θα είναι η αντιμετώπιση και αυτών των προβλημάτων.

Κυρίες και κύριοι,

Το παράρτημα του ΟΠΕΚ Πειραιά, εγκαινιάζει επισήμως τις δραστηριότητές του, με την διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.
Επιλέξαμε να μιλήσουμε για την “κρίση της πολιτικής και τη φθορά των πολιτικών και των κομμάτων”, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Αλλά και γιατί το θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο. ‘Αλλωστε το πρόβλημα αυτό, το βιώνουμε καθημερινά όλοι μας.

Σε όλους είναι γνωστή η αναποτελεσματικότητα που παρουσιάζει η πολιτική, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Είναι γνωστή η κρίση ήθους, αξιών και ιδεών, που εμφανίζει ο χώρος της πολιτικής. Είναι γνωστή η ολοένα και αυξανόμενη απαξίωση που επιδεικνύει μια μεγάλη μερίδα πολιτών απέναντι στη πολιτική και στα κόμματα. Είναι γνωστή η φθορά των πολιτικών, των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών θεσμών. Είναι επίσης γνωστό ότι οι πολιτικοί και οι βουλευτές έχουν μετατραπεί σε διαμεσολαβητές ενός πολυδαίδαλου πελατειακού συστήματος.

Τα προβλήματα αυτά για μας είναι μείζονος σημασίας. Και τούτο διότι συνδέονται ευθέως με την ποιότητα και ανθεκτικότητα του πολιτικού μας συστήματος. Και όπως έλεγε πριν λίγα χρόνια κάποιος αξιόλογος διανοητής “η δημοκρατία σήμερα κινδυνεύει από τη φθορά που έχει υποστεί”.

Εμείς, μιλώντας για τη κρίση και τη φθορά που αντιμετωπίζει η πολιτική, θα λέγαμε ότι όπως ο Ιανός έτσι και η πολιτική εμφανίζει δύο πρόσωπα. ‘Αλλοτε εμφανίζεται ως ιδιωφέλεια και άλλοτε ως ζωογόνος και ηθοπλαστική δύναμη. Στην πρώτη περίπτωση παρουσιάζει έλλειμμα ηθικής και ιδεών, ενώ στη δεύτερη εμφανίζει περίσσευμα ήθους και οραμάτων. Γιαυτό και πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί δεν είναι όλοι ίδιοι, όπως κάποιοι έντεχνα προσπαθούν να μας πείσουν.

Για τα ακανθώδη αυτά θέματα, θα μιλήσουν ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής ο κύριος Κώστας Σκανδαλίδης, ο βουλευτής της Ν.Δ και πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κύριος Στέφανος Μάνος, η βουλευτής του ΣΥΝ και πρώην Πρόεδρός του κυρία Μαρία Δαμανάκη, καθώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΠΕΚ κύριος Δημήτρης Παπούλιας.
Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης. Αμέσως μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών θα ακολουθήσει συζήτηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *