Η γυάλα του Αλέξη Τσίπρα…

Γιώργος Καρελιάς
Protagon.gr, 8/10/2017

Οι Πρωθυπουργοί ζουν μέσα σε μια γυάλα, από την οποία βλέπουν διαστρεβλωμένη την πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να βελτιωθεί μόνο αν υπάρχουν γύρω τους και κάποιοι άνθρωποι που τους λένε τι συμβαίνει έξω, στον πραγματικό κόσμο. Αν δεν υπάρχουν και περιστοιχίζονται μόνο από κόλακες ή ανθρώπους των γραφείων, έχουμε τον θρίαμβο της γυάλας.

Σε μια τέτοια γυάλα (φαίνεται ότι) ζει και ο Τσίπρας. Όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, πήγαινε παντού. Μπορούσε να δει και να ακούσει -πέρα από τα συνήθη «ζήτω» κι «προχώρα»-και φωνές που περιγράφουν την πραγματική ζωή. Ως Πρωθυπουργός περιφέρεται από συνεδρίαση (υπουργών και κομματικών) σε περιφρουρημένα συνέδρια και από επιλεγμένες επισκέψεις σε επιχειρήσεις σε συνέδρια βιομηχάνων, όπως το χθεσινό στη Θεσσαλονίκη.

Για παράδειγμα, δεν έχει πάει -αιφνιδιαστικά και όχι προγραμματισμένα- σε μια επιχείρηση που δουλεύουν κυρίως νέοι, για να μάθει πώς δουλεύουν και πόσο, πώς αμείβονται και πώς (αν) ασφαλίζονται. Για να διαπιστώσει ότι το success story που του σερβίρουν ο Κατρούγκαλος (πριν) και η Αχτσιόγλου (τώρα) είναι μια φούσκα. Γιατί, αν πάει, θα μάθει ότι η αμοιβή αυτών των νέων «εργαζομένων» είναι δύο με τρία ευρώ την ώρα. Και μετά θα καταλάβει γιατί φεύγουν ή γιατί τα «ρεκόρ» στη μείωση της ανεργίας είναι εντελώς ψεύτικα.

Αν, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός τα βλέπει μέσα από τη γυάλα του -και, κυρίως, αν έχει απόλυτη ανάγκη να φτιάξει και για τον εαυτό του και για τους άλλους μια ιστορία επιτυχίας- θα πέσει ξανά στις ψευδαισθήσεις και στα ψέματα. Τις πρώτες τις έχει παραδεχθεί και ο ίδιος, τα ψέματα έρχονται ως φυσική συνέπεια.

Όποιος διαβάσει όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κατανοεί αμέσως γιατί επιβεβαιώνεται η θεωρία της γυάλας, συνδυασμένη με κατάφωρα ψέματα:

1. Είπε: «Παραλάβαμε τη χώρα του Grexit». Κολοσσιαίο ψέμα. Στο τέλος του 2014 η χώρα είχε (ξε)φύγει από το Grexit, αλλά το επανέφερε ο ίδιος (με επίκουρο το τότε asset του Γιάνη Βαρουφάκη) και το γλιτώσαμε χάρη στον Ολάντ, που του άνοιξε τα μάτια.

2. Είπε: «Είναι η τελευταία χρονιά σε καθεστώς Μνημονίου. Θα βάλουμε τέλος σε μια μακρά και επώδυνη περίοδο για τη χώρα και την κοινωνία». Ξέχασε ότι αυτού του είδους οι υποσχέσεις γίνονται μπούμερανγκ. Τυπικά η χώρα θα βγει από το (δικό του) Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, αν όλα πάνε καλά και μακάρι. Όμως, είναι κολοσσιαίο ψέμα ότι τελειώνει και η επώδυνη περίοδος. Αν δεν είναι άλλη μια ψευδαίσθησή του, είναι ένα συνειδητό ψέμα. Και αυτό είναι το χειρότερο.

3. Είπε: «Eχουμε εισέλθει αναντίρρητα σε τροχιά ανάπτυξης». Ας παρακάμψουμε το ερώτημα που άλλοτε έθετε ο ίδιος «ανάπτυξη για ποιους» και ας δούμε τις επιφυλάξεις των ειδικών και την πραγματική διάσταση του θέματος.

4. Είπε: «Εχουμε ρεκόρ 16ετίας στην αύξηση των θέσεων εργασίας». Η πραγματικότητα είναι, δυστυχώς, εντελώς διαφορετική, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αν κάποτε ο κ. Τσίπρας κατακεραύνωνε τους προηγούμενους επειδή δημιουργούσαν τη «γενιά των 700 ευρώ», η δική του κυβέρνηση δημιουργεί τη γενικά των 400, 300 και 200 ακόμα και 100 ευρώ το μήνα Αυτή είναι η «ανάπτυξη» και το «ρεκόρ 16ετίας» στη μείωση της ανεργίας.

Ο κ. Τσίπρας στήριξε την άνοδό του στην εξουσία σε ψευδαισθήσεις, ψέματα και υποσχέσεις. Όλα αυτά τα πίστεψαν παραπλανημένοι, απογοητευμένοι, ιδιοτελείς και άνοες ψηφοφόροι. Στην πορεία ομολόγησε (μόνο) τις ψευδαισθήσεις. Τα υπόλοιπα εξακολουθεί να τα χρησιμοποιεί ως μέθοδο (νέας) παραπλάνησης.

Προφανώς εξακολουθεί πιστεύει ότι σ’ αυτό που είχε γράψει πριν από 20 αιώνες ο Ρωμαίος Γάιος Πετρώνιος: «Ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, άστον λοιπόν να εξαπατηθεί»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *