Γυναίκες παίξτε μπάλα

Περιοδικό Λιμάνι
τεύχος Δεκεμβρίου 2001

Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι ο αθλητισμός είναι μέσο απελευθέρωσης και χειραφέτησης.

Είναι άσκηση ελευθερίας, καθώς συνταιριάζει την ατομική προσπάθεια με την κοινωνική προσφορά, την ατομική ευθύνη με τον τρόπο ζωής.

Είναι μάθημα συνύπαρξης καθώς προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων και δοκιμάζει τη συνοχή, την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό της κοινωνίας των πολιτών.

Είναι πρόταση ζωής γιατί δίνει το μέτρο σεβασμού για τις μεγάλες αξίες που πρέπει να διέπουν τον τρόπο διαβίωσής μας.

Είναι μια μορφή κοινωνικής εκδήλωσης ακόμη και χειραφέτησης και η οποία αποκαλύπτει το όραμά μας για το αύριο.

Ο αθλητισμός είναι ο δείκτης αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης της ίδιας της ανθρώπινης υπόστασής μας.

Μιλώντας για τον αθλητισμό, δεν μπορείς παρά να ξεκινήσεις από το ποδόσφαιρο και αυτό γιατί: το ποδόσφαιρο είναι «τόπος δημιουργίας, ανάτασης, προσμονής, ακόμη και ανατροπής της συναισθηματικής μας συρρίκνωσης.

Ο σύγχρονος άνθρωπος με όχημά του τη φαντασία, ανατρέπει τις στατικές δομές, ονειρεύεται και φαντασιώνει έναν ιδεατό κόσμο ευτυχίας και δημιουργίας. Ονειρεύεται και φνατασιώνει έναν ιδεατό κόσμο, θέλοντας να ακυρώσει τη μίζερη, στεγνή και καταθλιπτική καθημερινότητά του.

Χρόνια τώρα θυμάμαι μια ξεχωριστή φράση του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη: «Από τα πρώτα γυμνασιακά χρόνια μέχρι σήμερα δεν μπορώ να απομονώσω στη μνήμη μια Κυριακή μακριά από κάποιο γήπεδο». Όπως επίσης μια άλλη ξεχωριστή φράση: «Όταν πηγαίνω στο γήπεδο, τότε καταλαβαίνω ότι δεν έγινα ποτέ ξένος και άπιστος στο μικρό παιδί που υπήρξα».

Γι’ αυτό και το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των ομαδικών αθλημάτων. Είναι ο καθαρός καθρέφτης της κοινωνικής μας οργάνωσης και λειτουργίας. Είναι το πιο λαϊκό, μαζικό και συμμετοχικό άθλημα στην ιστορία του αθλητικού κινήματος. Εκφράζει τη μαγεία της συμμετοχής των λαϊκών στρωμάτων, την ανάγκη για εκτόνωση και απελευθέρωση από την καταπίεση της καθημερινότητας, την ανάγκη για θέαμα και φαντασία στη ζωή μας.

Είναι το άθλημα που ο κόσμος συμμετέχει ενεργά και ταυτίζεται με αυτό. Ο φίλαθλος επικροτεί, αποδοκιμάζει, χλευάζει και καθοδηγεί την ομάδα του, ενώ όταν χρειαστεί συγκρούεται για τη φανέλα και τα λάβαρα της ομάδας. Αυτά τα λάβαρα που στην ιστορική εξέλιξη μένουν αναλλοίωτα εν αντιθέσει με τα ιδεολογικά και πολιτικά λάβαρα που ξεθωριάζουν και χάνουν την αίγλη τους…

Πολλοί επιχείρησαν να τιθασεύσουν αυτή τη δύναμη του ποδοσφαίρου. Να χρησιμοποιήσουν για αλλότριους σκοπούς τη δύναμη των φιλάθλων, τη δύναμη των οπαδών. Όμως, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε ιδεολογικές και πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι από τη φύση του ένα πρωτοπόρο, καινοτόμο και ανατρεπτικό άθλημα.

Ας αναλογιστούμε την εξέλιξη ενός αγώνα, πόσα απρόοπτα μας επιφυλάσσει και τι εναλλαγές στον αγώνα και τα σκορ. Αρκεί ένα δευτερόλεπτο μέσα στο γήπεδο για να ανατραπούν νίκες και ήττες.

Στο γήπεδο δεν υπάρχουν μεγάλοι και μικροί, ισχυροί και ανίσχυροι. Ολοι και όλα υποτάσσονται στη μαγεία της στρογγυλής μπάλας.

Στο θεωρούμενο ανδροκρατικό και τραχύ σπορ, το ποδόσφαιρο που κατά την άποψη πολλών φεμινιστριών, συντηρεί την ανδρική κυριαρχία, τα πράγματα στις μέρες μας έχουν κατά πολύ αλλάξει.

Ο γυναικείος πολιτισμός, η άλλη εκδοχή των πραγμάτων, σίγουρα θα συμβάλλει στην ανάδειξη μιας διαφορετικής ποιότητας του ποδοσφαίρου. Και από μέσον ανδρικής επιβολής, θα αποτελέσει το γενναιότερο τρόπο απελευθέρωσης των εσώτερων καταστάσεων που όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητα της ζωής μας.

Αλλωστε, σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες δεν είναι καθόλου ασθενές φύλο. Ο μύθος αυτός έχει προ πολλού καταρρεύσει. Η επέλαση των γυναικών στην πολιτική, στην επιστήμη, στις τέχνες, στα γράμματα, στις επιχειρήσεις και πάνω από όλα, στον αθλητισμό δεν είναι καθόλου εικονική πραγματικότητα. Αντίθετα είναι μια αδιάψευστη πραγματικότητα

Η δύναμη και κυρίως η δυναμική των γυναικών έχει φανεί ήδη στα γήπεδα. Οι γυναίκες φεύγουν σαν άνεμος στο σπριντ, εκτοξεύονται στο άλμα ή σηκώνουν βάρη. Οι γυναίκες μη ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια παίρνουν συνεχώς μετάλλια.

Οι γυναίκες παίζουν επίσης μπάλα και μάλιστα καλή μπάλα. Οι γυναίκες ντριπλάρουν μέσα στα πόδια του βασιλιά των σπορ και καρφώνουν την μπάλα στα δίχτυα με σουτ βολέ. Σας θυμίζω ότι μαζί με τον Ρονάλντο πήρε μεταγραφή από την Ιταλία στην Ισπανία και η γυναίκα του Μιλέν. Ο Ρονάλντο πήγε στη Ρεάλ και η γυναίκα του στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Όχι παίζουμε…

Φυσικά όλα αυτά δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Το γυναικείο φύλο είναι δύναμη ζωής και δημιουργίας, είναι φύλο που σκοράρει. Καμιά σχέση με το Κατενάτσιο. Πολλοί επιχείρησαν να υψώσουν τείχη και να χαρακτηρίσουν το ποδόσφαιρο ένα καθαρά αντρικό, σκληρό και επιθετικό άθλημα.

Όμως, το ποδόσφαιρο είναι ένα ερωτικό και τρυφερό άθλημα. Χρειάζεται δύο ομάδες. Χρειάζεται ευελιξία, χρειάζεται μυαλό και στρατηγική. Χρειάζεται συλλογικότητα και ατομικότητα και προπαντός απαιτείται φαντασία και δημιουργικότητα.

Όλα αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα δύο φύλα και κυρίως το γυναικείο. Τι πιο ωραίο θέαμα από το να βλέπεις και γυναίκες να παθιάζονται για την ομάδα τους στις εξέδρες των γηπέδων.

Η ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ με την εκδήλωσή τους ένωσαν τις δυνάμεις τους και επιχειρούν ή κατ’ άλλους τολμούν να ανεβάσουν το γυναικείο ποδόσφαιρο στο βάθρο που του αξίζει. Να τιμήσουν τον γυναικείο αθλητισμό στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια ανεβάζει τη χώρα πάντα ψηλότερα.

Ευχόμαστε, η Ολυμπιάδα του 2004 να αποτελέσει την αφορμή για την αναδιοργάνωση του γυναικείου ελληνικού ποδοσφαίρου, τη δημιουργία των υποδομών και την αναζήτηση ταλέντων που θα ανεβάσουν τη χώρα λίγο ψηλότερα.

Το μήνυμά μας λοιπόν είναι ένα και μοναδικό: Γυναίκες, παίξτε μπάλα. Γιατί  από τη στιγμή που είστε δημιουργοί στην ίδια τη ζωή, είστε δημιουργοί στην κοινωνία και φυσικά και στον αθλητισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *